Το κρασί θέλει και τον… τόπο του

Στη Χαλκίδα

Ευκολότερη (βλέπε κοντινότερη) απ’ ό,τι π.χ. το Πειραιάς-Κηφισιά με κίνηση, η Χαλκίδα είναι η τέλεια μονοήμερη των Αθηναίων για τις Κυριακές και το τέλειο διήμερο για τα πρώτα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα, καθότι συνδυάζεται άψογα με τις πρώτες βουτιές στις ωραιότατες παραλίες της Εύβοιας. Το σενάριο συμπληρώνουν οι απογευματινές βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια της, η επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο και σούπερ εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της και βέβαια τα περίφημα ουζερί της.

…Για ουζάκι-πλάι-στο κύμα: Η Κληματαριά στη Νέα Αρτάκη (Αγίου Νικολάου 16, τηλ.: 22210 42484) απλώνει τα τραπεζάκια της κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και τα φορτώνει με ουζάκια από μια μεγάλη ποικιλία, δημιουργώντας ακριβώς εκείνο το σκηνικό που εμπνέει τα καλοκαιρινά μας σχέδια. Τα συνδυάζουμε με πεντανόστιμα θαλασσινά σαν τις γαρίδες σαγανάκι με κεφαλοτύρι, τα καλαμαράκια στο τηγάνι, το μυδοπίλαφο και τη μακαρονάδα του μπεκρή. Και οι κρεατοφάγοι της παρέας, όμως, δεν μένουν παραπονεμένοι: οι ζουμερές μπριζόλες είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του.

…Για τσίπουρο: Το Μπες και Πιες (τηλ.: 6984505504) απλώνει τα κατακόκκινα τραπεζάκια του στο στενό δρομάκι της Καλλία, δυο βήματα από την παραλία της Χαλκίδας, και ό,τι χάνει σε θέα πρώτο-τραπέζι-θάλασσα (έχει κι απ’ αυτή, αν και κατά τι περιορισμένη) το αναπληρώνει σε φανταστικές γεύσεις, χαμηλές τιμές και καλή ποικιλία σε τσίπουρα –και ούζα, εννοείται, βρίσκεται άλλωστε σε μια πόλη όπου όλοι οι άλλοι πίνουν ούζο. Στα «οπωσδήποτε» του μενού του συγκαταλέγονται η ρεγγοσαλάτα, ο καπνιστός κολιός, οι γαρίδες σαγανάκι με λευκό κρασί, οι γυαλιστερές, οι πετροσωλήνες και το καλαμάρι στο τηγάνι. Ρωτήστε για την ψαριά της ημέρας, ό,τι κι αν είναι, θα είναι εγγυημένα ολόφρεσκη.

…Για μπίρες: Το Γαλατικό Χωριό (Μητροπολίτου Βασιλείου 58, τηλ.: 22210 83556) είναι ένας ατμοσφαιρικός ζυθοπαράδεισος, μία χειροποίητη, παρεΐστικη μπιραρία ικανή να κάνει ακόμα κι αυτό εδώ το αφιέρωμα να παρεκκλίνει από το τρίπτυχο ούζο-κρασί-κοκτέιλ –πόσο μάλλον τα Σαββατοκύριακά μας. Στον ενδιαφέροντα κατάλογό της βρίσκουμε σπάνιες ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και ξένους παραγωγούς, χωρισμένες σε επτά κατηγορίες (Ale, Trappist, Lager, ειδικές, Porter-stout, Weiss και Pils). Αν χρειάζεστε… σκονάκι, σημειώστε στα «προς δοκιμήν» τις ελληνικές Septem Dilemma (Barley Wine) και Voreia Stout, τη Guinness Special Export «Belgian Version», τη Weihenstephan Vitus (Weizenbock) και τη Warsteiner Premium Verum (Pilsener). Τις απολαμβάνετε όλες συνοδεία μουσικών που ροκίζουν –και ενίοτε… oldschoolίζουν.

Στον Πόρο

Μπορεί να μην έχει τη λάμψη της Ύδρας ή την οικειότητα της Αίγινας, ο Πόρος έχει όμως κάτι από τα παιδικά μας καλοκαίρια: τη νησιώτικη ατμόσφαιρα μιας άλλης, πιο αθώας εποχής, που θα την ανακαλύψεις ανηφορίζοντας χαλαρά αργά το απόγευμα προς το Ρολόι, για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα μόνος, εσύ και η παρέα σου, χωρίς άλλους 568 επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που είχαν την ίδια ιδέα. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που τον αγαπάμε πολύ. Κι αυτός και οι διευθύνσεις που ακολουθούν.

…Για ουζάκι: Η Primasera (τηλ.: 22980 23080) απλώνει τα τραπεζάκια της έξω, στο ωραιότερο ίσως σημείο της παραλίας του Πόρου, την Πούντα, και σερβίρει τα ουζάκια της με φόντο τις ψαρόβαρκες και το απέραντο γαλάζιο που καθρεφτίζει τις ακτίνες του ήλιου το μεσημέρι και το φεγγαρόφωτο το βράδυ. Το ούζο εδώ συνδυάζεται άψογα με σκορδάτο γαύρο μαρινάτο, γαριδάκι στο τηγάνι, μύδια αχνιστά με κρασί, ριζότο σουπιάς με το μελάνι της, κριθαρότο με χταποδάκι και σπιτική λακέρδα με κάπαρη και κρεμμύδι. Οι ορκισμένοι στεριανοί θα βρείτε και κάποιες ενδιαφέρουσες κρεατοφαγικές επιλογές.

…Για κρασί (και όχι μόνο): Το Απάγκιο (τηλ.: 6958410550), επίσης στην Πούντα, είναι ένα από τα πιο ξακουστά ταβερνάκια του Πόρου, με τα τραπεζάκια του να αγναντεύουν τη θάλασσα που κάνει τέλεια αντίθεση με τις καταπράσινες πλαγιές του Γαλατά απέναντι. Το βαρελίσιο τους κρασί είναι εξαιρετικό (δοκιμάστε τον λευκό Ροδίτη, θα μας θυμηθείτε), ενώ οι μπίρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες ταιριάζουν γάντι με τις ηλιαχτίδες. Τα συνοδεύετε όλα αυτά με ένα μενού που πατά με το ένα πόδι στη στεριά και με το άλλο στη θάλασσα –σούπερ χειροποίητο μπιφτέκι, μακαρονάδα του ψαρά με γαρίδες και μύδια, σπιτικοί κολοκυθοκεφτέδες, μυδοπίλαφο και χταποδάκι κρασάτο, για να μείνουν ικανοποιημένοι οι πάντες.

…Για περισσότερο κρασί: Ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων είναι η ταβέρνα του Δημήτρη (τηλ.: 22980 23709) στη γειτονιά του Άι-Γιώργη, με τα τραπεζάκια στο μπαλκόνι του να απολαμβάνουν φανταστική θέα στην πόλη του Πόρου και τη θάλασσα. Εδώ το κρασί παλαιώνει στα βαρέλια για τουλάχιστον έναν χρόνο προτού σερβιριστεί δροσερό-δροσερό, για να συνοδεύσει τα φρέσκα κρέατα που ψήνονται αριστοτεχνικά στα κάρβουνα. Οι φίλοι του εμφιαλωμένου, θα βρείτε και μια μικρή λίστα ετικετών του ελληνικού αμπελώνα. Συνοδεύστε τα με τη γιγάντια, πεντανόστιμη σταβλίσια μπριζόλα, το μοσχαρίσιο φιλέτο πιπεράτο και τα μπριζολάκια γάλακτος με μανιταρόσαλτσα. Σερβίρονται όλα τους με κομμένες στο χέρι, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.