Το κρασί θέλει και τον… τόπο του

Στο Ναύπλιο

Η κλασικότερη των κλασικών εκδρομών του Σαββατοκύριακου, απέχει μία ώρα από την πόρτα του σπιτιού μας, χωρίς ακτοπλοϊκά και δεσμευτικά ωράρια. Οι ολοήμερες βόλτες κάτω από λουλουδιασμένα μπαλκόνια στην κουκλίστικη παλιά πόλη, η φαντασμαγορική θέα από το κάστρο το Παλαμήδι και το sightseeing το… επιούσιο σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους σαν την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και τη Νεμέα, συναγωνίζονται επάξια τα τσιμπούσια και τα ξενύχτια…

…Για κρασί: Ο Αίολος (Βασιλίσσης Όλγας 30, τηλ.: 27520 26828) απλώνει τραπεζάκια έξω, στην καρδιά της παλιάς πόλης, και συνοδεύει τις σπιτικές νοστιμιές του με μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, στην οποία ο πελοποννησιακός αμπελώνας εκπροσωπείται επάξια και η γειτονική Νεμέα πρωταγωνιστεί. Το κρασί εδώ είναι σοβαρή υπόθεση –αν δε μας πιστεύετε, θα το διαπιστώσετε μιλώντας με τον άψογα ενημερωμένο sommelier ή δοκιμάζοντας τα διαφορετικά ποτήρια κρασί που θα σας φέρουν για να επιλέξετε ποιο θα ταιριάξετε με το φαγητό σας. Στο μενού πρωταγωνιστούν νοστιμιές σαν το κοτόπουλο με κονιάκ και κρέμα μουστάρδας και το χωριάτικο ψαρονέφρι με πιπεριά, σκόρδο και φέτα. Αν τους πετύχετε, οι ντοματοκεφτέδες είναι στα «οπωσδήποτε».

…Για περισσότερο κρασί: Σε ένα υπέροχο αρχοντικό της παλιάς πόλης στεγάζεται το 3Sixty (Βασ. Αλεξάνδρου και Φερραίου, τηλ.: 27520 28068) ένα φανταστικό wine bar, με την πληρέστερη ίσως λίστα του πελοποννησιακού αμπελώνα που έχετε δει ποτέ. Τα πιο γνωστά οινοποιεία της Πελοποννήσου είναι εδώ (Σκούρας, Παλυβός, Τσέλεπος, Αϊβαλής, Παπαϊωάννου) πλάι σε ονόματα και γεωγραφικές ενδείξεις που δεν είχατε καν ακουστά –ξέρατε ας πούμε ότι οι Μυκήνες έχουν το δικό τους κρασί; Το Άργος; Η Αρχαία Ολυμπία; Περισσότερες από 50 ετικέτες θα σας μυήσουν στα μυστικά ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες ελληνικούς αμπελώνες, συνοδεία finger food και πλατό ελληνικών τυριών και αλλαντικών. Τα απολαμβάνετε ιδανικά στα τραπεζάκια έξω, αλλά και στο σούπερ ατμοσφαιρικό εσωτερικό. Ό,τι αγαπήσετε, μπορείτε να το αγοράσετε και για το σπίτι από το εξίσου ατμοσφαιρικό υπόγειο κελάρι.

…Για ελληνικά κοκτέιλ: Ο κοσμαγάπητος όσο και εναλλακτικός, Μαύρος Γάτος (Σωφρόνη & Μπουμπουλίνας, τηλ.: 27520 26652) σερβίρει στο χρωματιστό εσωτερικό του και στα τραπεζάκια που απλώνει έξω «κοκτεϊλ-ο-δημιουργίες» με ευφάνταστα ονόματα όπως Αγγουρέρο, Cheap Soda, Βέρυ Μαστ, Μαστικάλι, Μαρακανά και Old Fasi. Έχουν όλα τους για βάση ελληνικά αποστάγματα (μαστίχα, τσίπουρο, ρακή και πάει λέγοντας), κάνουν δε παρέα στον κατάλογο με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και του Βορρά. Στα ηχεία οι μουσικές είναι ροκ και indie, με κάποια swing και reggae περάσματα και το κλίμα χαλαρό και παρεΐστικο. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι, πρωινό και επιτραπέζια, μέχρι το… άλλο πρωί.

Στην Ύδρα

Αν έπρεπε να απονείμουμε το βραβείο του ομορφότερου νησιού του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί μας. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα πλήρως απαλλαγμένα από οτιδήποτε μηχανοκίνητο, ονειρευόμαστε κάθε χρόνο τις ανοιξιάτικες βόλτες μας, ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλίτσες και επιβλητικά αρχοντικά, και στις λιλιπούτειες παραλίες της επιχειρούμε τις πρώτες βουτιές του χρόνου. Κι ενδιάμεσα, πιάνουμε θέση…

…Για κρασί: Το Ηλιοβασίλεμα, γνωστό και ως Sunset (τηλ.: 22980 52067) στην άκρη του λιμανιού της Ύδρας, στα Κανόνια, απολαμβάνει την καλύτερη ίσως θέα του νησιού στο μαγικό ηλιοβασίλεμα, από το οποίο άλλωστε πήρε και το όνομά του. Διαθέτει μια ικανοποιητική λίστα κρασιών με δημοφιλείς ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, όπως το Μαγικό Βουνό, η Μαλαγουζιά του Κτήματος Γεροβασιλείου, ο Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, το Κατώγι Αβέρωφ και ο Θαλασσίτης από τη Γαία Οινοποιητική μεταξύ άλλων. Κρασιά, δηλαδή, που συνοδεύουν άψογα ένα μενού που κινείται μεταξύ στεριάς και θάλασσας, με προτάσεις όπως το κασιώτικο πιλάφι με κοτόπουλο, το λαβράκι με δεντρολίβανο και τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

…Για περισσότερο κρασί: Το υπέροχο Castello (τηλ.: 22980 54101) στεγάζεται σε έναν πύργο του 18ου αιώνα, πάνω από την παραλία… τσέπης που λέγεται Καμίνι. Στα μπαλκόνια του, που απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα και αγναντεύουν τη θάλασσα από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία, απολαμβάνουμε ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, με την Ιταλία και τη Γαλλία να έχουν την τιμητική τους. Κάποιες εξ αυτών, όπως το ιταλικό ημίξηρο Caruso Bianco από το Veneto, το γαλλικό La Vieille Ferme Rose από την Κοιλάδα του Ροδανού, το «δικό μας» Vinsanto του Κτήματος Αργυρού και η σαμπάνια Henri Giraud, σερβίρονται και σε ποτήρι, για να δοκιμάζετε άφοβα πολλά και διαφορετικά. Συνοδεύονται ιδανικά με πλατό τυριών και αλλαντικών, αλλά και με ένα πλήρες μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας που ανανεώνεται τακτικά.

…Για ουζάκι και τσίπουρο: Σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο, κρυμμένο στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, το Παραδοσιακό (τηλ.: 22980 54155) απλώνει στην υπερυψωμένη αυλίτσα του βαθυγάλαζες, ψάθινες καρέκλες και σερβίρει ποικιλία ούζου και τσίπουρου για να συνοδεύσουμε τους σπιτικούς μεζέδες του: Μπαμπατζίμ, Τσιλιλής, Πλωμάρι, Κωστέας, Βαρβαγιάννη, είναι μερικές από τις διαθέσιμες ετικέτες. Συνοδεύουμε με μια γερή δόση από θάλασσα (φρέσκο χταποδάκι υδραίικο, καλαμάρι με σος πέστο, σαρδέλα καπνιστή και γαριδοσουβλάκι), ενώ για τους… αντιφρονούντες υπάρχουν και ωραιότατες στεριανές επιλογές, σαν το κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα ή τα χοιρινά φιλετάκια μεθυσμένα με κρασί.