Το κρασί θέλει και τον… τόπο του

Και όχι μόνο το κρασί, αλλά και το τσίπουρο, το ούζο, το κοκτέιλ μας, όλα τα ποτά! Λόγω εποχής, λοιπόν, και καθώς οι (μικρές και μεγάλες) αποδράσεις μπαίνουν στο πρόγραμμά μας, δεν σας προτείνουμε τι να πιείτε, αλλά πού, σε 6 δημοφιλείς και κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς.

Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μόνο έναν ανάμεσα σε όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτός θα ήταν με διαφορά τα διήμερα πλάι στη θάλασσα, οι εξορμήσεις σε νησιά, νησάκια και στεριανούς προορισμούς που ακουμπούν στο κύμα. Για τα τσουγκρίσματα ποτηριών γεμάτων ούζο, με τις ηλιαχτίδες να μισοκλείνουν τα μάτια (έστω και με γυαλιά ηλίου) και τη θαλασσινή αύρα να εμπνέει τα επόμενα… διακοποσχέδια.
Κάπως έτσι, το πού θα τσουγκρίσουμε αυτά τα ούζα/κρασιά/τσίπουρα/ κοκτέιλ είναι για εμάς εδώ στο %Vol.Drinks… ιερή υπόθεση. Κι έτσι συγκεντρώσαμε τα «αγαπημένα μας» σε ένα άτυπο best-of των κλασικών και δημοφιλών κοντινών προορισμών, είτε ψάχνετε ταβερνάκι πλάι στο κύμα είτε ρομαντίκ εστιατόρια για ειδικές περιστάσεις είτε το καλύτερο κοκτέιλ του νησιού!

Στην Άνδρο

Δυο ωρίτσες όλες κι όλες από τη Ραφήνα και βρίσκεσαι να κάνεις… πρόβα καλοκαιριού στις Κυκλάδες. Κι αφού επιχειρήσεις (ή… not) τις πρώτες σου παγωμένες βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της, βολτάρεις στα πλακόστρωτα καλντερίμια της και περπατήσεις τα λουλουδιασμένα μονοπάτια της ενδοχώρας που βγάζουν αυθάδικα τη γλώσσα σε όποιον επιμένει να αποκαλεί τις Κυκλάδες «ξερονήσια», θα πιάσεις θέση…

…Για κρασί: Ψηλά πάνω από το Γαύριο, σε μια βουνοπλαγιά με φανταστική θέα στο Αιγαίο, ο Κόσης (τηλ.: 6972002975) στον Φελλό είναι ένα σούπερ ταβερνάκι – φάρμα με αλογάκια – ανδριώτικος θρύλος, τρία σε ένα. Το κόκκινο κρασί είναι δικής τους παραγωγής, σερβίρεται κατευθείαν από το βαρέλι και συνοδεύει άψογα τα (επίσης δικής τους παραγωγής) κρέατα. Μη χάσετε για κανένα λόγο το αρνάκι στη λαδόκολλα και τα ζουμερά παϊδάκια. Συνοδεύετε με χειροποίητο τζατζίκι, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και χωριάτικη που μοσχοβολά ντομάτα και πιπεριά.

…Για ουζάκι και τσίπουρο: Ο Πλάτανος (τηλ.: 22820 24549) απλώνει τα τραπεζάκια του στην ανοιχτωσιά της πλατείας Καΐρη στη Χώρα και σερβίρει μεγάλη ποικιλία ούζου και τσίπουρου από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, στη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατανιού που του χάρισε το όνομά του. Την ουζοκατάνυξη συνοδεύουν οι ξακουστές (γιγάντιες!) μεζεδοποικιλίες του, ενώ μια δοκιμή αξίζουν οπωσδήποτε και η παραδοσιακή ανδριώτικη φρουτάλια (ομελέτα με λουκάνικα και λαχανικά) και οι γαρίδες με ούζο και μπούκοβο.

…Για κοκτέιλ: Δυο βήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, το Νέω (ναι, έτσι, με ωμέγα) είναι ένα υπέροχα vintage cocktail bar που απλώνει τραπεζάκια τόσο έξω, για το απαραίτητο θαλασσινό αεράκι, όσο και μέσα, στο ψηλοτάβανο εσωτερικό του με τα νοσταλγικά μωσαϊκά. Σερβίρει ωραιότατα κοκτέιλ που πατάνε στις κλασικές συνταγές για να τις πειράξουν –στις δικές μας αδυναμίες συγκαταλέγονται το Μοχίτο Φράουλα και το εξαιρετικό Cosmopolitan, αλλά αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς, μπορείτε απλώς να περιγράψετε στον barman τις προτιμήσεις σας και να τον αφήσετε να δημιουργήσει κάτι απολύτως tailor made. Αν έρθετε πεινασμένοι, παίζει και ωραιότατη πίτσα για να μην κατέβουν τα κοκτέιλ ξεροσφύρι.