ΣΕΒΤ: Εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PEFMED

Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PEFMED, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, με θέμα «Η Βιομηχανία Τροφίμων και οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και να προβληθεί η συμβολή των επιχειρήσεων τροφίμων της περιφέρειας Θεσσαλίας στη βιωσιμότητα του κλάδου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Γ. Λαδόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζ. Μαμούρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Σ. Γιαννακόπουλος.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον και τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η βιομηχανία τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων, τις προσπάθειες που απαιτούνται για βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία που έχουν οι ΜμΕ για τον κλάδο.

Ο κ. Ν. Λούλης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο κλάδος τροφίμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων, ως ευκαιρίες, με κύρια τη δημιουργία υπεραξίας στα προϊόντα τροφίμων, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις και στην ανάγκη για προϊόντα ασφαλή με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με τις συνεργασίες της Βιομηχανίας Τροφίμων και της Ερευνητικής Κοινότητας, αλλά και τις προτεραιότητες του κλάδου (στους τομείς της Διατροφής & Υγείας, Έρευνας & Καινοτομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας). Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου PEFMED, η πιλοτική δοκιμή για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη φέτα και η εμπειρία της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ.