Πέντε Σαμιώτικα Μοσχάτα στην κορυφή του κόσμου

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε κρασιά του ΕΟΣ Σάμου ξεχώρισαν στον διαγωνισμό Decanter 2017. Τα Samos Anthemis, Samos Nectar, Samos Vin Doux, Samos Grand Cru και Ψηλές Κορφές κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε περισσότερες από 17.000 ετικέτες από όλον τον κόσμο. Το μοναδικό στον κόσμο Άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου, καλλιεργημένο με μεράκι από τους αμπελουργούς στις παραδοσιακές πεζούλες ξερολιθιάς του νησιού, δημιουργεί εξαιρετικής ποιότητας οίνους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα 5 κρασιά του ΕΟΣ Σάμου εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή του Decanter, που αποτελούνταν από 219 διακεκριμένες προσωπικότητες, εκ των οποίων οι 65 ήταν διεθνείς Masters of Wine και οι 20, Master Sommeliers.

Το γλυκό Samos Nectar 2010 βαθμολογήθηκε με 90/100 και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο. Ακολούθησαν με χάλκινα μετάλλια, το Samos Grand Cru με 89/100, το Samos Anthemis 2011 με 88/100 και φυσικά το Samos Vin Doux 2016 με 87/100. Όλα τους, συγκαταλέγονται στην κατηγορία των επιδόρπιων γλυκών οίνων, ενώ το Samos Vin Doux αποτελεί το Νο1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα.

Ο διεθνούς φήμης σαμιακός αμπελώνας, όμως, έκλεψε τις εντυπώσεις όχι μόνο για τα γλυκά κρασιά του. Από την κατηγορία των ξηρών, το εξαιρετικό λευκό Ψηλές Κορφές 2016 διακρίθηκε και αυτό στον διαγωνισμό Decanter με βαθμολογία 88/100. Το Ψηλές Κορφές είναι ένα κρασί με φινετσάτο και απολαυστικό χαρακτήρα, στο οποίο τα τυπικά, ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσμένα με μια άκρως δροσιστική οξύτητα.