Το χάρτινο μπουκάλι του Johnnie Walker.

www.marketing-interactive.com

Η συνεργασία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Diageo, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αλκοολούχων ποτών στον κόσμο.

Η Diageo διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος του αποτυπώματος άνθρακα παράγεται νωρίς στην αλυσίδα εφοδιασμού της, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών και των συσκευασιών. Αυτές ταξινομούνται ως εκπομπές που η εταιρεία δεν ελέγχει άμεσα. Η Kate Gibson, παγκόσμια διευθύντρια της εταιρείας Diageo, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNBC δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να “σταματήσουμε” την καταστροφική αλλαγή του κλίματος και να εφαρμόσουμε την Συμφωνία του Παρισιού, είναι να κατανοήσουμε σε βάθος το πλήρες πεδίο και να συνεργαστούμε για αυτό.

pexels

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι υποχρεωτικό για μεγάλες εταιρείες να γνωστοποιούν τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων από την 1η Απριλίου 2019, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση των κανόνων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας. Στις Η.Π.Α., υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που εκδίδουν εθελοντικά δεδομένα εκπομπών στο CDP (πρώην Carbon Disclosure Project), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συλλέγει περιβαλλοντικές πληροφορίες. Μεταξύ 2007 και 2020, η Diageo μείωσε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παρήχθησαν άμεσα κατά 50% και τις εκπομπές μειωμένης αλυσίδας αξίας (ή τρίτου πεδίου) κατά λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, την ίδια περίοδο.

Ένας χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίον η Diageo αντιμετωπίζει το θέμα, είναι μέσω μιας νέας συσκευασίας, κυκλοφορώντας μπουκάλι από “χαρτί” για την μάρκα ουίσκι Johnnie Walker, το επόμενο έτος. Η Diageo συνεργάστηκε με την εταιρεία Pilot Lite για την δημιουργία της Pulpex, που θα παράγει μπουκάλια από ξυλοπολτό βιώσιμης προέλευσης και κάλεσε και άλλους, από μή ανταγωνιστικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των PepsiCo και Unilever, να συμμετάσχουν.

Pixabay

Η Pulpex ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα της θα έχουν αποτύπωμα άνθρακα που θα είναι 90% λιγότερο των γυάλινων μπουκαλιών και επίσης θα είναι διαφορετικά από άλλα είδη συσκευασίας πολτού εφόσον δεν θα έχουν επένδυση με βάση το πλαστικό, το οποίο ανακυκλώνεται δυσκολότερα. Το εσωτερικό των φιαλών θα ψεκάζεται με επίστρωση για να εμποδιστούν οι διαρροές.

Whisky Exchange/Diageo

Η PepsiCo είναι επίσης έτοιμη να λανσάρει προϊόντα χρησιμοποιώντας τη συσκευασία Pulpex το 2021, σε μια κίνηση που θα την βοηθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από το πλαστικό – στόχος της είναι να μειώσει την χρήση παρθένου πλαστικού κατά 35% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Diageo συνεργάζεται επίσης με προμηθευτές για καινοτομίες στα γυάλινα μπουκάλια της, με στόχο την αύξηση του ανακυκλωμένου υλικού τους και την μείωση του βάρους τους.

Άλλοι παίκτες της βιομηχανίας ποτών δοκιμάζουν επίσης νέους τύπους συσκευασιών, με την Pernod Ricard να δοκιμάζει ένα μπουκάλι με βάση το χαρτί για την βότκα Absolut, από χαρτί 57% και πλαστικό 43%, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα. Είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας της Paper Bottle Company, η οποία συνεργάζεται επίσης με την Carlsberg και την L’Oreal σε παρόμοιες συσκευασίες.

seedlipdrinks.com

Η νέα τάση είναι επίσης σημαντική για την Seedlip, την εταιρεία μη οινοπνευματωδών ποτών, της οποίας η Diageo κατέχει το μεγαλύτερο μέρος. Τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει ένα κουτί δώρου με συσκευασίες από μυκήλιο, μια δομή τύπου νήματος που παράγεται από μανιτάρια και που αναπτύσσεται γρήγορα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Ben Branson, όταν απορριφθεί θα προσθέσει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια με τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες. Τους επόμενους μήνες, η Diageo θα ανακοινώσει τους κλιματικούς της στόχους για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ βλέπουμε τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες πλέον, να συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΟΗΕ για την ελαχιστοποίηση της αλλαγής του κλίματος, όπως ορίζεται και στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

seedlipdrinks.com
Αρκάδιος Ρακόπουλος
πηγές: CNBC, seedlipdrinks.com, Diageo, Pulpex