Οίνος και Τέχνη. Ornellaia – Vendemmia d’Artista “La Tensione”

ornellaia.com

Το οινοποιείο Ornellaia, γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του από την Τοσκάνη, με την σειρά Vendemmia d’Artista, γιορτάζει τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε νέας σοδειάς. Κάθε χρόνο ένας σύγχρονος καλλιτέχνης δημιουργεί ένα έργο τέχνης και μια σειρά ετικετών περιορισμένης έκδοσης, αντλώντας έμπνευση από τη λέξη που επέλεξε το οινοποιός για να περιγράψει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης σοδειάς.

ornellaia.com

Συλλέκτες από όλο τον κόσμο λαχταρούν αυτά τα μπουκάλια και η δημοπρασία ορισμένων, σε ετήσιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συγκεντρώνει χρήματα για την υποστήριξη των τεχνών.

Η εικαστική τέχνη ημερομηνία λήξης δεν έχει, και μια “κοντινή”ημερολογιακά αναφορά στο Ornellaia 2016 “La Tensione”, είναι μια νίξη διαχρονικότητας.

Η καλλιτέχνης Shirin Neshat, επιλέχθηκε να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα «La Tensione» του τρύγου Ornellaia 2016. Για την ενδέκατη έκδοση του έργου Vendemmia d’Artista, δημιουργήθηκε ένα έργο τέχνης για το κτήμα σε μια περιορισμένη σειρά φιαλών που σχεδίασε την ετικέτα, εκφράζοντας τον χαρακτήρα του τρύγου. La Tensione, η ένταση.

ornellaia.com

Η Shirin Neshat είναι μια ιρανοαμερικανή εικαστικός και σκηνοθέτης που ζει στην Νέα Υόρκη. Μέσα από την τέχνη εκφράζει τις αντιθέσεις ανάμεσα στο Ισλάμ και την Δύση, τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα, την δημόσια και ιδιωτική ζωή, την αρχαιότητα και τον εκσυγχρονισμό, γεφυρώνοντας τα κενά μεταξύ αυτών των θεμάτων. Τα πρώτα φωτογραφικά έργα της Neshat περιλαμβάνουν την σειρά Women of Allah (1993-1997), η οποία διερεύνησε το ζήτημα του φύλου σε σχέση με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τη μαχητικότητα. Στα πρώτα επίσης έργα της καλλιτέχνιδος βλέπουμε και μια σειρά φωτογραφιών που διερευνούσαν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της ιρανικής και μουσουλμανικής ζωής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε γυναίκες και φεμινιστικά ζητήματα. Ταινίες της απομακρύνθηκαν λόγω πολιτικού περιεχομένου ή κριτική, υπέρ πιο ποιητικών εικόνων και αφηγήσεων, απεικονίζοντας αφηρημένες αντιθέσεις που βασίζονται στην ανθρώπινη κοινωνία, το άτομο και την ομάδα. Η Neshat συνεχίζει να εξερευνά και να πειραματίζεται με τα μέσα φωτογραφίας, βίντεο και ταινιών. Τα πιο πρόσφατα έργα της περιλαμβάνουν τη φωτογραφική σειρά The Book of Kings (2012), The Home of My Eyes (2015) και την τριλογία Dreamers, αποτελούμενο από τρία βίντεο: Illusions and Mirrors (2013), Roja (2016) και Sarah (2016).

ornellaia.com

Για το οινοποιείο Ornellaia, η Shirin Neshat έχει σχεδιάσει την ειδική ετικέτα του 2016. Κεντρικό στοιχείο της παρουσίασης είναι το θέμα του κρασιού ως στιγμή κοινωνικής ανταλλαγής, μια ζωτική δύναμη που σύμφωνα με τον Πέρση ποιητή Omar Khayyam, θα πρέπει να απολαμβάνεται κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου μας στη γη. Οι ετικέτες αντιπροσωπεύουν λεπτομέρειες γυναικείων προσώπων, χεριών και σωμάτων, που καλύπτονται πλήρως από την καλλιγραφία της Περσικής γλώσσας Φαρσί. Αυτές οι αντιθέσεις μεταξύ της απαλότητας του δέρματος και της γραφικής φύσης του κειμένου, σαγηνεύουν το μάτι και εξάπτουν την φαντασία.

Αρκάδιος Ρακόπουλος
πήγη: Ornellaia
ornellaia.com