Οι μεγάλες δυνάμεις των εξαγωγών


Αρκετά συχνά γίνεται λόγος για τις δυνατότητες του ελληνικού κρασιού να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς αγορές –και πολύ λογικά με βάση την ποιότητά του. Όμως, ο ανταγωνισμός είναι οξύς και ασφαλώς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε πώς κινείται ο ανταγωνισμός και, κυρίως, πώς διαμορφώνεται η γενική τάση στην παγκόσμια αγορά οίνου.

Ιδιαίτερα απαιτητικές κρίνονται οι διεθνείς αγορές για τις ελληνικές κρασιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο οργανισμός World’s Top Exports για το 2016. Η Ελλάδα κατέλαβε την 25η θέση μεταξύ 144 χωρών, με αξία εξαγωγών 80,9 εκατ. δολάρια και μερίδιο αγοράς (παγκοσμίως 0,20%), ενώ η Κύπρος κατέλαβε την 70ή θέση, με αξία πωλήσεων 1,4 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, οι παγκόσμιες πωλήσεις από τις εξαγωγές οίνων ανά χώρα το 2016 ανήλθαν στα 32,4 δισ. δολάρια. Το 2016, η αξία των εξαγωγών κρασιού μειώθηκε 2,6% κατά μέσο όρο για όλες τις χώρες εξαγωγής σε σχέση με το 2012, όταν οι αποστολές οίνων αποτιμήθηκαν στα 33,2 δισ. δολάρια. Πάντως, το 2016 οι εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το 2015.

Σε επίπεδο ηπείρων, η Ευρώπη παραμένει ο κινητήριος άξονας της αγοράς κρασιού, καθώς οι χώρες της Γηραιάς ηπείρου για ακόμα μία χρονιά αναδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς, με αποστολές αξίας 22,5 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχούν στο 69,5% των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού. Η Ωκεανία, υπό την ηγεσία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έφθασε στο 8,8%, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική (εκτός του Μεξικού) και τους εξαγωγείς οίνων της Καραϊβικής στο 8,3%. Η Ασία προσέφερε συνολική εξαγωγή κρασιού 6,1%, η Βόρεια Αμερική έστειλε 5,1% στις παγκόσμιες αγορές, ενώ η Αφρική ήταν η πηγή του 2,1% των διεθνών πωλήσεων οίνου.

Στην κριτική αποτίμηση των στοιχείων, πάντως, επιβάλλεται να σημειωθεί η ιδιαίτερα έντονη διακύμανση των ισοτιμιών (λ.χ. ακριβότερο ευρώ έναντι του δολαρίου), ενώ για κάποιες από τις χώρες του σχετικού πίνακα η δραστηριότητα είναι καθαρά εμπορική (λ.χ. Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ) και δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη παραγωγική βάση.