Mr. Vertigo. Μία κάβα που αγαπάει τα ταξίδια!

Το πανέμορφο χωριό του Barolo
Της Μάριαν Σπίγγου.

Ένα βιβλίο όταν καταφέρει να σε συναρπάσει μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ένα κρασί όταν σε συγκλονίσει έχει τη δύναμη να αποτυπώσει τη γεύση του στη μνήμη σου. Ένα ταξίδι μπορεί να σου ανοίξει ορίζοντες που ποτέ δεν μπορούσες να φανταστείς.

Η ιστορία του Mr. Vertigo, της κάβας με το περίεργο όνομα που προσγειώθηκε στην πλατεία Κολωνακίου πριν από πέντε χρόνια, έχει κάτι και από τα τρία. Αγαπάει τα βιβλία, τα κρασιά και τα ταξίδια και το αποδεικνύει έμπρακτα. Η φιλοσοφία ζωής του ιδιοκτήτη της, Γιάννη Σιγανού, μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσια και στη λειτουργία της κάβας. Ένας χώρος όπου πέρα από το κρασί, προσφέρει ηρεμία για ανάγνωση επιλεγμένων βιβλίων (οινικών και μη), μικρά ταξίδια στον κόσμο μέσα από γευσιγνωσίες και… μεγάλα ταξίδια στα αμπελοτόπια της Ευρώπης, πατρίδες των φυσικών και βιοδυναμικών κρασιών που αποτελούν και το βαρύ πυροβολικό της κάβας. Στην ομάδα του Mr. Vertigo συμμετέχει και ο Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET, σύμβουλος οίνου, κρατώντας την εκπαιδευτική “μπαγκέτα” με διοργανώσεις σεμιναρίων και οινικών ταξιδιών.

Η Σώτια Δαβάκη, μέλος της ομάδας του Mr. Vertigo μιλάει για τη «ζωντανή ύλη» της κάβας, τα κρασιά της:
Η λίστα κρασιών του Mr. Vertigo είναι ένας καθρέφτης των ανησυχιών μας, όλων αυτών που αγαπάμε και σεβόμαστε και μας αποκαλύπτουν τη «μαγεία» του κρασιού. Πιστεύουμε πολύ στα βιολογικά, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά, αν όμως στο τέλος της ημέρας αφαιρέσουμε τις «ταμπέλες», στόχος μας είναι η συγκεκριμένη λίστα κρασιών να γεμίζει όμορφα όλες τις στιγμές στις οποίες επιλέγουμε να πίνουμε κρασί. Μικροί παραγωγοί, ελάχιστες παρεμβάσεις, ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής, έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, μοναδικός χαρακτήρας. Άλλες φορές μπορεί να λέγεται Κεφαλονιά και άλλες Κρήτη, Λίγηρας ή Νότια Γαλλία, Barolo ή Αίτνα… Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για κρασιά από ανθρώπους που καταθέτουν τη ψυχή, τις ειλικρινείς τους προθέσεις και την αγάπη τους σε μια φιάλη που βρήκε τον τρόπο να μας «μαγέψει»…

Τα ταξίδια μας θέλουμε να
έχουν βιωματικό χαρακτήρα,
όχι μόνο εκπαιδευτικό.

Όμορφα μέρη με ξακουστά αμπελοτόπια, ένα από τα ισχυρά ατού του οινοτουρισμού.

Οινοποιείο Ceretto, στην καρδιά της Alba (Piemonte)

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα οινικά ταξίδια;

Όπως όλοι έτσι κ εμείς, η ομάδα του Mr.Vertigo αγαπάμε τα ταξίδια και ειδικά αυτά που έχουν οινικό πρόσημο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την κάθε ετικέτα. Θεωρούμε πως η προσωπικότητα, η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής του οινοπαραγωγού παίζουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας τους ανθρώπους, τη γη και την προέλευση του κάθε κρασιού ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος ορίζοντας και ένας νέος τρόπος προσέγγισης και δοκιμής του συγκεκριμένου κρασιού.
Παλαιότερα, κάθε φορά που επιστρέφαμε από κάποιο μας ταξίδι οργανώναμε κάλεσμα στο μαγαζί για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τα κρασιά που φέρναμε πίσω στις αποσκευές μας με φίλους. Δεν άργησε λοιπόν εντελώς αβίαστα να προκύψει η ιδέα του Mr. Vertigo Travels. Γιατί αντί να περιγράφουμε με φωτογραφίες και μαγνητοφωνήσεις τα όσα ζήσαμε να μην συνταξιδέψουμε με όσους επιθυμούν να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία αυτή; Η ιδέα αγκαλιάστηκε με θέρμη και ενθουσιασμό! Έτσι, κάθε χρόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων ταξιδεύουμε και
εξερευνούμε οινικούς προορισμούς του Ελληνικού και του Διεθνούς Αμπελώνα. Τα ταξίδια μας θέλουμε να έχουν βιωματικό χαρακτήρα, όχι μόνο εκπαιδευτικό.

Domaine Bernard Baudry (AOC Chinon, Λίγηρας)

Σε ποια μέρη έχετε ταξιδέψει μέχρι σήμερα;

Έχουμε εξερευνήσει τα αμπελοτόπια του Piemonte, της Κρήτης, της Κοιλάδας του Λίγηρα, του Veneto και των ζωνών Νάουσας – Γουμένισσας – Αμυνταίου.
Ποιο είναι το μίγμα ανθρώπων που ακολουθούν τα ταξίδια;
Το Mr. Vertigo Travels απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τα ταξίδια και έχουν τη δίψα να ανακαλύψουν νέα μέρη και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Ουσιαστικά δεν απαιτείται κάποια εξειδίκευση ή ιδιαίτερη γνώση πάνω στο κρασί για να συμμετάσχει κάποιος, παρά μόνο να έχει περιέργεια και να αγαπά το κρασί. Σε κάθε ταξίδι η σύσταση της ομάδας είναι διαφορετική. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οινόφιλοι, επαγγελματίες του κλάδου, μέλη του Mr. Vertigo Wine Club, άλλοι μαζί με φίλους και άλλοι κατά μόνας. Ένας από τους πιο ουσιαστικούς λόγους που έχουμε επιλέξει να κρατάμε χαμηλά τον αριθμό των συμετεχόντων στο εκάστοτε ταξίδι είναι γιατί επιδιώκουμε να είμαστε όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τα ταξίδια;

Τα ταξίδια δεν είναι τίποτα άλλο παρά συλλογή εμπειριών. Σε κάθε μας ταξίδι θέλουμε να διευρύνουμε λίγο περισσότερο τους ορίζοντες μας και να μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για το κρασί που τόσο αγαπάμε. Επίσης στόχος μας στα ταξίδια είναι να ερχόμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που δημιουργούν τα κρασιά και όταν τα δοκιμάζουμε να μπορούμε πλέον να “πιάνουμε” την ουσία τους… Σε κάθε Mr. Vertigo Travel περιλαμβάνουμε και δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς οινικού ενδιαφέροντος. Επιθυμία μας είναι να γνωρίζουμε την ιστορία, την κοινωνία και το πολιτισμικό υπόβαθρο του κάθε προορισμού. Το κρασί άλλωστε είναι άρρητα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό του τόπου όπου παράγεται, είναι μέρος της παράδοσης και των ανθρώπων του. Για να νιώσεις ένα τόπο πρέπει να τον εξετάσεις καθέτως. Να περιηγηθείς, να συναναστραφείς τον ντόπιο, να δοκιμάσεις την τοπική γαστρονομία. Τα ταξίδια μας θέλουμε να έχουν βιωματικό χαρακτήρα, όχι μόνο εκπαιδευτικό.

Domaine de Belliviere (Λiγηρας)Που δίνετε την περισσότερη έμφαση όσον αφορά το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα που ακολουθούμε στα ταξίδια μας περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις σε πολλά οινοποιεία. Οι επισκέψεις μας αποτελούν ένα κράμα οινοποιείων διαφορετικής φιλοσοφίας, οινικής προσέγγισης και στυλ κρασιών. Όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει μαζί μας θα πρέπει να είναι οπλισμένος με μεγάλη διάθεση για οινικές δοκιμές. Σε κάθε μας επίσκεψη με οδηγό τον ίδιο τον παραγωγό, ξεναγούμαστε στο οινοποιείο, στους αμπελώνες και δοκιμάζουμε τα κρασιά του οινοποιείου, τρέχουσες και παλαιωμένες χρονιές, όπως και σπάνιες οινοποιήσεις ή κρασιά κατευθείαν από το βαρέλι. Ποια είναι η εμπειρία που έχει χαρακτηρίσει περισσότερο μέχρι τώρα τα ταξίδια σας; Κάθε ταξίδι έχει μοναδικές στιγμές και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια χωρίς να αδικήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας ανοίγουν την πόρτα τους, μας υποδέχονται με αγάπη και επιφυλάσσουν για εμάς πλουσιοπάροχη φιλοξενία. Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει στα ταξίδια μας έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην όλη εμπειρία.

Τα διαφορετικά εδάφη και τα κρασιά τους (Λίγηρας)

Ποιο είναι το επόμενο ταξίδι στα σκαριά;

Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τίποτα ακόμα παρά μόνο να συμβουλεύσουμε όσους ενδιαφέρονται να είναι υπ’ ατμόν, γιατί το επόμενο ταξίδι μας θα είναι το καλύτερο μέχρι τώρα, μέχρι το
μεθεπόμενο ταξίδι που θα πάρει τη θέση του!

Τι λένε όμως και οι συνταξιδιώτες του Mr. Vertigo;

Η Αργυρώ Λεσιώτη και η Σίσσυ Τζελεπίδου έχουν ακολουθήσει την ομάδα του Mr. Vertigo σε αρκετά ταξίδια. Επαγγελματίες ή οινόφιλοι, όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν ένα μεγάλο κοινό, την αγάπη για τη μεγάλη περιπέτεια που αποτελεί η εξερεύνηση του κρασιού. Η Αργυρώ Λεσιώτη, ειδικός ορθοδοντικός, έχει συγκεντρώσει τόση εμπειρία που θα ζήλευαν αρκετοί επαγγελματίες!
Είμαι «οινόφιλη» πολλά χρόνια! Από μικρή μαγειρεύω (γιαγιά Μικρασιάτισσα γαρ) οπότε από νωρίς άρχισα να ψάχνω ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό και γιατί. Ξεκίνησα να διαβάζω ειδικά περιοδικά όπως το Ευ, και το 1997 παρακολούθησα τα πρώτα μου μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού στην τότε Ελληνική Ακαδημία Οίνου στο Κολωνάκι. Έκτοτε πηγαίνω σε εκθέσεις, συμμετέχω σε σεμινάρια και master classes μαζί και τα 2 πρώτα επίπεδα της WSPC[2] και επισκέπτομαι οινοποιεία σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται.

Πώς βιώνεις ένα οινικό ταξίδι;

Με γοητεύει να επισκέπτομαι τον τόπο παραγωγής των κρασιών. Να γνωρίζω τον οινοποιό. Το τοπίο, το κλίμα, η ατμόσφαιρα της κάθε περιοχής, αλλά και ο χαρακτήρας του κάθε οινοποιού κλείνονται στην φιάλη και κάνουν το κάθε κρασί τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Με το Mr. Vertigo έχω ταξιδέψει στο Piemonte, στο Λίγηρα και σε Νάουσα – Αμύνταιο – Γουμένισσα. Με άλλες ομάδες έχω επισκεφτεί την Αίτνα της Σικελίας, το Bordeaux και άλλες οινικές περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Προτιμώ να ταξιδεύω με ομάδες οινόφιλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το Mr. Vertigo, γιατί η προσοχή που σου δίνουν στα οινοποιεία είναι πολύ μεγαλύτερη. Συνήθως οι απλοί επισκέπτες που ταξιδεύουν μόνοι τους ξεναγούνται από κάποιον υπάλληλο του οινοποιείου. Ενώ με ένα wine club γνωρίζεις τον οινοποιό, που εξηγεί περισσότερα και πιο εξειδικευμένα πράγματα, καθώς ξέρει ότι απευθύνεται σε γνώστες του κρασιού. Συνήθως έχουμε και την τύχη να ανασύρει από τα βάθη του κελαριού μια παλαιά φιάλη ή να δοκιμάσουμε κρασί απευθείας από το βαρέλι. H Σίσσυ Τζελεπίδου που ασχολείται με την επικοινωνία, το marketing αλλά και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, έχει σαφή εικόνα του τι σημαίνει οινοτουριστικό ταξίδι. Εδώ και είκοσι χρόνια η αγάπη μου για το κρασί με έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλά οινοποιεία και αμπελοτόπια ανά τον κόσμο. Ερασιτεχνικά αρχικά, και επαγγελματικά αργότερα μπήκα στη διαδικασία να χαρτογραφήσω τα μέρη που επισκεπτόμουν και να μελετήσω τις δυνατότητες που προσφέρει ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός. Τα τέσσερα παγκόσμια οινοτουριστικά συνέδρια στα οποία έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα μου έχουν δώσει σαφή εικόνα του πώς βλέπει ο οινόφιλος “πλανήτης” τους οινοτουριστικούς προορισμούς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν, ειδικά στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως λοιπόν τη σημασία του να κάνει κανείς οινοτουρισμό με μία εξειδικευμένη ομάδα ή wine club απ΄ότι μόνος του και γι αυτό συμμετέχω και στα ταξίδια του Mr. Vertigo. Ο σημαντικότερος λόγος για μένα είναι η εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη γιατί μιλάμε για την βαθιά γνώση και την εμπειρία που μοιράζονται ο Γρηγόρης (Μιχαήλος) και ο Γιάννης (Σιγανός). Το Γρηγόρη τον γνωρίζω πολλά χρόνια ως «δάσκαλό» μου στο WSPC[2] και σε ό,τι κάνει υπάρχει νοιάξιμο και ψάξιμο. Είναι αναπόσπαστο μέλος των “αποστολών” και ο συνδετικός κρίκος της ομάδας! Ο Γιάννης από την άλλη, είναι μία ήσυχη δύναμη με σχεδόνεμμονική αγάπη για τα φυσικά κρασιά, τις ήπιες μεθόδους οινοποίησης και οι προσωπικές του σχέσεις με τους οινοπαραγωγούς μας χαρίζουν πολλά γευστικά πλεονεκτήματα στη
διάρκεια του ταξιδιού. Εκτός από τον Γρηγόρη και τον Γιάννη, την ομάδα συνοδεύουν και η Σώτια Δαβάκη με τον Γιάννη Παππά που κι οι δυο τους πλουτίζουν με γέλιο και ζωντάνια τα ταξίδια μας.

Με τον Λώρενς Χάρτμαν – Καρανίκα στους αμπελώνες του κτήματος στο Αμύνταιο

Άλλωστε αυτό που κάνει την διαφορά σε αυτά τα ταξίδια είναι η αυθεντική εμπειρία. Οι παραγωγοί πάντοτε μας υποδέχονται θερμά επειδή γνωρίζουν ότι…γνωρίζουμε! Στην πορεία οι επισκέψεις απογειώνονται κυριολεκτικά με τους ίδιους τους οινοποιούς να ανοίγουν μπουκάλια που δεν θα άνοιγαν σε άλλη περίπτωση, να συμμετέχουν με όλη τους την οικογένεια για να απαντούν στις ερωτήσεις μας, να μας ξεναγούν στους αμπελώνες τους και σε κάθε σπιθαμή των οινοποιείων τους με μία οικειότητα που σπάνια βιώνει κανείς. Η έμφαση στην επιλογή οινοποιείων είναι βέβαια στους «φυσικούς» και βιοδυναμιστές αλλά επισκεπτόμαστε επίσης και άλλα κορυφαία οινοποιεία, διάσημα για τα συγκλονιστικά κρασιά τους. Το να δοκιμάζεις από φιάλες που μπορεί να κοστίζουν ένα μισθό είναι μια εμπειρία που συνήθως δεν μπορείς να έχεις όταν επισκέπτεσαι αυτά τα οινοποιεία-θρύλους κατά μόνας. Αυτό δημιουργεί μια όμορφη ισορροπία στη συνολική οινική αντίληψη για την περιοχή που επισκεπτόμαστε.

Κρασί χωρίς την τοπική γαστρονομία δεν νοείται βέβαια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις επισκέψεις σε οινοποιεία ανά ημέρα, οπότε κάποια σνακ ή ελαφρά γεύματα σερβίρονται στα οινοποιεία. Όμως οι πιο ολοκληρωμένες γαστριμαργικές απολαύσεις προσφέρονται στα δείπνα όπου έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε την τοπική κουζίνα συνοδευόμενα με τα κρασιά των οινοποιών που επισκεφθήκαμε την ίδια μέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δοκιμάζουμε και άλλα. Τα εστιατόρια σε κάθε ταξίδι ποικίλλουν από διάσημα για την τοπική κουζίνα τους μικρά
εστιατόρια μέχρι “μισελενάτα” ρεστωράν με δημιουργική κουζίνα βασισμένη στα τοπικά υλικά της περιοχής. Αυτό που εκτιμώ στα wine trips του Mr. Vertigo είναι η ειλικρινής πρόθεση για βελτίωση κάθε χρόνο. Άλλωστε η αγάπη για το κρασί είναι τελικά μεταδοτική! Και όταν είναι οργανωμένη με μεράκι και σεβασμό ανθίζει…

Ανυπομονώ για το επόμενο ταξίδι!

Λίγη χαλάρωση στο ειδυλλιακό τοπίο του οινοποιείου Beppe Marino (Piemonte)

 

Το Mr. Vertigo βρίσκεται στην Πλατεία Φιλικής Εταιρίας 15 στο Κολωνάκι και για τα νέα του μπορείτε να επισκεφτείτε το mrvertigo.gr

1. Mr. Vertigo: το όνομα της κάβας, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σιγανός, το εμπνεύστηκε από το ομώνυμο βιβλίο του Πολ Όστερ που διάβασε τυχαία σε ένα από τα ταξίδια του.
2. WSPC (Wine & Spirit Professional Center): Πιστοποιημένος Εκπαιδευτικός Οργανισμός από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και σε αποκλειστική συνεργασία με: το Wine & Spirit Education Trust (WSET®) & το Court of Master Sommeliers (MS) που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, παρέχει
τη δυνατότητα διεπαγγελματικών σπουδών με παγκόσμια ισχύ και αναγνώριση στους Τίτλους Σπουδών του.

 

Μάριαν Σπίγγου

 

Photo credits: Αρχειακό υλικό Mr. Vertigo, Αργυρώ Λεσιώτη, Σίσσυ Τζελεπίδου, Μεταξία Μακρυμίχαλου