Μάλτα: Αμπελώνας μικρός μόνο στο… μάτι!

Τι επιλέγουμε

Η προφανής απάντηση, είναι… όλα. Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα κόκκινα:

  • La Valette Rouge: Μεσαίο σώμα, μπαχαρικά στη μύτη και πολύ ευχάριστος, φρουτένιος ουρανίσκος. Δημιουργία του οινοποιείου Marsovin, είναι ωραιότατο μόνο του, σαν απεριτίφ, συνοδεύει όμως εξαιρετικά και την παραδοσιακή μαλτέζικη κουζίνα, με τις βαριές, μπαχαράτες σάλτσες της.
  • Antonin Noir: Από το θαλασσινό Marsaxlokk έρχεται ένα μεστό κρασί με νότες βανίλιας, κεδρόξυλου και σοκολάτας, που κάνουν ωραία αντίθεση με τα φρουτένια αρώματα του κερασιού και του δαμάσκηνου στη μύτη.
  • Fenici Red: Με το όνομά του να αποτίει φόρο τιμής στους αρχαίους Φοίνικες και την οινική κληρονομιά τους στη Μάλτα. Το δημοφιλέστερο κρασί του οινοποιείου Meridiana έχει μεσαίο σώμα με απαλές τανίνες, νότες φρούτων και μπαχαρικών στη μύτη και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

 

Επόμενη στάση στα μαλτέζικα ροζέ:

  • Maltese Falcon: Κάποιος έπρεπε να ονομάσει το κρασί του «Μαλτέζικο Γεράκι», από την κλασική noir ταινία με πρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Το έκανε ο Emmanuel Delicata, με αυτό το άψογο μονοποικιλιακό ροζέ, από τη γηγενή ποικιλία Ġellewża. Μεσαίο σώμα και υπέροχες νότες φράουλας και ώριμων φρούτων στη μύτη είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά του.
  • Odyssey Grenache Shiraz: Από τους αμπελώνες του Gozo και το οινοποιείο Marsovin, έρχεται ένα ημίξηρο, φρουτώδες κρασί με αρώματα φράουλας και μπαχαρικών, που συνοδεύει με άψογο τρόπο πιάτα ψαριού και πουλερικών.
  • Gellewza Frizzante Rose: Το πολυβραβευμένο ημίξηρο, ημιαφρώδες του Emmanuel Delicata, φτιάχνεται επίσης από τη γηγενή ποικιλία Ġellewża και αναδίδει νότες φράουλας και ώριμων φρούτων στη μύτη. Η λευκή εκδοχή του, Girgentina Frizzante Brut, αξίζει επίσης μια δοκιμή για το γεμάτο σώμα της και το πλούσιο, κρεμώδες και παιχνιδιάρικο τελείωμα φρούτων και φυσαλίδων στον ουρανίσκο.

 

Και ολοκληρώνουμε με τα μαλτέζικα λευκά:

  • 1919 White: Το όνομά του είναι το έτος ίδρυσης του οινοποιείου Marsovin. Τη δροσιά του τη χρωστά στο πάντρεμα του Chardonnay με τη γηγενή Girgentina. Περίπλοκα αρώματα φρέσκου μήλου και τροπικής παπάγιας το κάνουν ένα κοσμαγάπητο, σούπερ καλοκαιρινό κρασί που πρωταγωνιστεί στα μενού πολλών μαλτέζικων εστιατορίων.
  • Grand Vin De Hauteville Chardonnay: Άλλο ένα… παρασημοφορημένο παιδί του οινοποιείου Delicata, το Grand Vin De Hauteville έχει κερδίσει 23 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, χάρη στο γεμάτο σώμα του, τα αρώματα εξωτικών φρούτων και τις διακριτικές νότες ανανά στη μύτη. Παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή του και τις νότες μπαχαρικών που κυριαρχούν στον ουρανίσκο.
  • Medina Sauvignon Blanc: Αν βρεθείτε καλοκαίρι στο νησί, σε ένα τραπεζάκι πλάι στις χρωματιστές βάρκες του Marsaxlokk και ψάχνετε το τέλειο κρασί για να συνοδεύσετε τα θαλασσινά σας… εδώ είστε. Η δροσερή Medina, με την ευχάριστη οξύτητά της, «βαφτίζεται» με το όνομα της παλιάς μαλτέζικης πρωτεύουσας και ταιριάζει άψογα με ψάρια, τυριά και όστρακα.
  • Palatino Vermentino: Οι πρώτες νότες αυτού του λευκού με το παιχνιδιάρικο όνομα είναι λουλουδένιες, με αρώματα βοτάνων να τις ακολουθούν κατά πόδας. Ο ουρανίσκος τείνει προς ένα μεσαίο σώμα, που προσφέρει, ωστόσο, έντονα φρουτένια γεύση και αναζωογονητική οξύτητα. Παιδί του οινοποιείου Camilleri, ταιριάζει κι αυτό άψογα με ψάρια και λοιπά θαλασσινά.