Μάλτα: Αμπελώνας μικρός μόνο στο… μάτι!

Τα οινοποιεία

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για το μαλτέζικο κρασί από πρώτο χέρι, από τους ανθρώπους του, επισκέψιμα οινοποιεία και κτήματα στα δύο νησιά προσφέρουν οργανωμένες ξεναγήσεις, οινογνωσίες και βέβαια φιάλες για να φέρετε μαζί σας σπίτι όσα αγαπήσατε, κατ’ ευθείαν από την πηγή. Ειρήσθω εν παρόδω, παρά τη σπανιότητά τους, τα μαλτέζικα κρασιά δεν είναι καθόλου ακριβά –στην πλειονότητά τους τιμώνται κάτω από τα 10 ευρώ. Μερικές διευθύνσεις για να ξεκινήσετε το οινογνωστικό σας σαφάρι αν (ή όποτε) επισκεφθείτε τη χώρα:

  • Emmanuel Delicata (Paola, PLA 2143, Malta): Η ναυαρχίδα των οινοποιείων του νησιού, σαρώνει τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς βραβεύσεις και μετρά την ιστορία της πλέον σε… αιώνες –ιδρύθηκε το 1907. Διοργανώνει ξεναγήσεις και οινογνωσίες στους ατμοσφαιρικούς χώρους του οινοποιείου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, καθώς και ένα σούπερ δημοφιλές φεστιβάλ κρασιού στους δρόμους της Βαλέτας, της πρωτεύουσας της χώρας, κάθε καλοκαίρι.
  • Marsovin Cellars (Wills Street, Paola, PLA 2234, Malta): Δύο ξεχωριστά οινοποιεία, τα Marsovin και Camilleri, ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους και συστήνονται πλέον ως CassarCamilleri. Τα «κελάρια του Marsovin» είναι ένα από τα πολλά παιδιά τους –στους ατμοσφαιρικούς τους χώρους θα μάθετε τα πάντα για τα μονοποικιλιακά κρασιά που βραβεύονται στο εξωτερικό και τους δίνουν κάθε δίκιο να καμαρώνουν.
  • Meridiana Wine Estate (Ta’ Qali, limits of Ħ’Attard, ATD 4000, Malta): Το μοναδικό ιταλικής ιδιοκτησίας οινοποιείο που δραστηριοποιείται στο νησί, με τους αμπελώνες του να απλώνονται σε 190 στρέμματα και τα ατμοσφαιρικά του κελάρια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή μαλτέζικη αρχιτεκτονική, τέσσερα μέτρα κάτω από το έδαφος.
  • TaMena Estate (Rabat Road, Xagħra, XRA 9010, Gozo): Στο νησάκι του Gozo, και πιο συγκεκριμένα στην… καρτποσταλική κοιλάδα ανάμεσα στην πρωτεύουσά του, Victoria, και τον κολπίσκο Marsalforn, το Ta’ Mena διοργανώνει ξεναγήσεις και οινογνωσίες στα 100 στρέμματα των αμπελώνων του, που απλώνονται ανάμεσα σε ελαιώνες και φρουτόκηπους με πορτοκαλιές.
  • TalMassar Winery (23 Marsalforn Street, Xagħra, Gozo): Για μια διαφωτιστική ματιά στην παραδοσιακή καλλιέργεια και τον τρόπο ζωής του λιλιπούτειου Gozo των 30.000 κατοίκων, αυτό το οικογενειακό μπουτίκ οινοποιείο προσφέρει ξεναγήσεις και οινογνωσίες που μοιάζουν με πρόσκληση για κρασί σε φιλικό σπίτι.