Μάλτα: Αμπελώνας μικρός μόνο στο… μάτι!

Γρήγορα: Τι ξέρετε για τη Μάλτα; Κάστρα; Ιππότες; Μεσόγειος; Κατάσκοποι; Γεράκια; Ήρθε η ώρα να (τη) μάθουμε και για τα κρασιά της.

Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη

Ένα μυστικό καλά φυλαγμένο για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια έχει αρχίσει και διαρρέει: Το μικρότερο οινοπαραγωγικό κράτος του πλανήτη έφτιαχνε εξαιρετικό κρασί ήδη από την εποχή που οι κάτοικοί του μιλούσαν τη φοινικική γλώσσα. Μπορεί να μην το πολυφωνάζει ή να μην το πολυεξάγει, καθότι μισό εκατομμύριο κάτοικοι και υπερδιπλάσιοι επισκέπτες στραγγίζουν την ετήσια παραγωγή μέχρι την τελευταία της σταγόνα, θα το ανακαλύψετε όμως με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο νησί. Τα μαλτέζικα κρασιά πρωταγωνιστούν σε κάθε μενού εστιατορίου, τρατορίας, ακόμα και καφετέριας, και αξίζουν μία και δύο και τρεις κι εφτά κι οχτώ και δέκα δοκιμές.

Μικρός, αλλά θαυματουργός, ο μαλτέζικος αμπελώνας μετά βίας αγγίζει τα 8.000 στρέμματα στο σύνολό του. Ως μέτρο σύγκρισης σκεφθείτε ότι ο ελληνικός αμπελώνας, που θεωρείται επίσης μικρός, ξεπερνά τα 700.000 στρέμματα. Λογικό, άλλωστε, αφού μιλάμε για ένα κράτος στο μέγεθος της Άνδρου. Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν εμποδίζει τα τέσσερα οινοποιεία των δύο νησιών που συναποτελούν τη χώρα, της Μάλτας και του Γκόζο, να σαρώνουν τα διεθνή βραβεία, να επενδύουν σε σύγχρονες, καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και να πειραματίζονται με ευρωπαϊκές και γηγενείς ποικιλίες.

Αυτές οι τελευταίες είναι που δίνουν στην τοπική οινοπαραγωγή και το ξεχωριστό της ενδιαφέρον. Γιατί ένα πικάντικο Syrah, ένα γεμάτο Merlot ή ένα δροσερό Chardonnay τα βρίσκουμε σχεδόν παντού. Την Girgentina και την Ġellewża, όμως, στοίχημα πως δεν τις έχουν πολλοί ούτε καν ακουστά. Η πρώτη καλλιεργείται σε 2.500 στρέμματα, παντρεύεται ωραία με το Chardonnay και το Sauvignon Blanc, δίνει όμως και μόνη της δροσερό, ελαφρύ σε σώμα και αλκοολικούς βαθμούς, λευκό κρασί που συνδυάζεται άψογα με την θαλασσινή κουζίνα του νησιού. Η δεύτερη, η Ġellewża, απλώνεται σε ίσα-ίσα 1.000 στρέμματα, αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη χώρα (αλλά όχι και την υπόλοιπη Ευρώπη) με γεμάτα κόκκινα και παιχνιδιάρικα ροζέ, που ταιριάζουν γάντι με το Fenek, αυτό το πεντανόστιμο εθνικό πιάτο, που δεν είναι άλλο από κουνέλι τηγανητό ή μαγειρεμένο με κρασί.