Ιστορίες ποτών των ναυτικών – Sirocco Cocktail

merriam-webster.com

Είναι διψαστική δουλειά, αυτή του καπετάνιου. Το να χειρίζεσαι ένα σκάφος που ωθείται από τον άνεμο, χωρίς σταματημό έλξης στα σχοινιά, τεντώματος στα βαρούλκα, ανύψωσης των πανιών, δεσιμάτων και πολλών άλλων ειδών σκληρής χειρωνακτικής εργασίας. Και αυτό είναι το ένα μέρος. Συχνά, το μόνο διάλειμμα παρέχεται από στιγμές απόλυτου ρίσκου όπου το μόνο πράγμα που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο είναι η ταχύτητα, η δύναμη και η εμπειρία μιας χούφτας “ανειδίκευτων” ανδρών. Προσθέστε στο γεγονός ότι η ανοικτή θάλασσα υπενθυμίζει πάντα την ανακούφιση που αναζητά απελπισμένα η δίψα, ενώ δεν κάνει η ίδια τίποτα για να την ανακουφίσει.

Pinerest InterContinental Malta

Στο σύγχρονο lifestyle, το ποτό που βρίσκεται στο επίκεντρο, το οφείλουμε πιθανότατα σε ανθρώπους της θάλασσας του 1600 που δεν θα μάθουμε ποτέ αν ήταν ναυτικοί, αξιωματικοί τους, ή ακόμα και τυχαίοι επιβάτες, όπου κάποιος ανάμεσά τους είχε για πρώτη φορά την ιδέα να δοκιμάσει οινοπνευματώδη αποστάγματα, με χυμό εσπεριδοειδών, ζάχαρη, νερό, και στο τέλος να τα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα με προσθήκες μπαχαρικών. Όμως εκείνοι έδωσαν την γενεσιουργό ώθηση, οι ναυτικοί που το έπιναν και το απολάμβαναν, κάνοντας και τους επαγγελματίες να ακολουθήσουν.

Στα μέσα του 1800, είχαμε ήδη ενδιαφέρουσες και νόστιμες τοπικές παραλλαγές συνταγών τις οποίες οι μπάρμαν στα λιμάνια υιοθετούσαν. Μεμονωμένες περιπτώσεις, μικρές ποσότητες, αλλά αυτό ήταν η αρχή για την διάδοση μιας νέας συνήθειας και μόδας.

Photo by Jez Timms on Unsplash

Το διάσημο Planter’s Punch της Τζαμάικας για παράδειγμα, παρασκευάστηκε με ρούμι, χυμό λάιμ, ζάχαρη, νερό και πάγο, το συστατικό που δεν ήταν στην αρχική φόρμουλα. “Εάν θέλετε να πιείτε ένα κρύο ποτό σε μια ζεστή μέρα, μπορείτε”, και η αμερικανική βιομηχανία πάγου αναπτυσσόταν. Τα gin slings που έκαναν στην Σιγκαπούρη με χυμό λάιμ, μπράντυ κεράσι, Βενεδικτίνη και σόδα, είχαν πάγο. Τα green swizzles από το Τρινιντάντ είχαν επίσης, όπως και τα red swizzles που έκαναν στο μπαρ, στον επάνω όροφο του Ice House, στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν της νησιωτικής χώρας Μπαρμπάντος.

Viktor Hanacek picjumbo

Οι επιχειρηματίες Yankees, έβλεπαν πως οι ζεστές χώρες  χρειάζονταν περισσότερο τον πάγο και τα κρύα ποτά. Το μικρό αρχιπέλαγος της Μάλτας βρίσκεται 60 μίλια μακριά από την ακτή της Σικελίας και ακριβώς στο “μονοπάτι” του Σιρόκου, του ανέμου που φυσά περιοδικά στην νότια Ευρώπη, φέρνοντας μαζί του όλη την ζέστη και την ξηρότητα της ερήμου Σαχάρας, από την οποία αναδύεται. Όπως το έθεσε ένας Άγγλος συγγραφέας το 1837, «Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο κατά τη διάρκεια του Σιρόκου από τα παγωμένα ποτά. Αναβιώνουν τα πνεύματα, ενισχύουν το σώμα και βοηθούν στην πέψη.”

wikipedia

Και ευτυχώς, υπήρχε μια πολύ καλή πηγή πάγου, ή τουλάχιστον χιονιού στο όρος Αίτνα, το χιονισμένο ηφαίστειο στην ανατολική ακτή της Σικελίας. Αυτό σήμαινε ότι, όταν φυσούσε ο ζεστός άνεμος, ο διψασμένος ναύτης που έφευγε από την ακτή, μπορούσε να ανηφορήσει τον δρόμο San Giovanni για να φτάσει στην εγκατάσταση που διατηρούσαν οι παλιοί αδελφοί Baldacchino, και εκεί να απολαύσει το αγαπημένο “Sirocco Mixture”. Ο Φραγκίσκος Μπενέτ του Βασιλικού Ναυτικού έκανε ακριβώς αυτό το 1859 και ήταν αρκετά “ευγενικός” ώστε να γράψει την συνταγή και να την πάρει μαζί του.

Karel Rakovsky picjumbo

Sirocco Mixture
Με αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε την εξωτερική φλούδα από 2 μικρά λάιμ, σε μεγάλες σπείρες, εάν είναι δυνατόν. Πολτοποιήστε τις φλούδες σε ένα ψηλό ποτήρι με 2 κουταλιές της σούπας πολύ ψιλή ζάχαρη. Προσθέστε τον χυμό των λάιμ, περίπου 1½ έως 2 oz. Ανακατέψτε για να διαλύσετε τη ζάχαρη. Γεμίστε το ποτήρι με λεπτό θρυματισμένο πάγο.

Προσθέστε:

2 oz=60ml Κονιάκ VSOP (Very Superior Old Pale)

1 oz=30ml Maraska μάρκα maraschino, ή ½oz=15ml Luxardo

τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ανακατέψτε με ένα μακρύ swizzle stick ή κουτάλι.

Stuart Mullenberg
Αρκάδιος Ρακόπουλος
πηγή: David Wondrich (www.imbibe.com)