Irish Whiskey Crash Test – Αποτελέσματα Irish Whiskey Masters 2020

Απολαμβάνοντας μια τεράστια άνοδο στη δημοτικότητα, το ιρλανδικό ουίσκι λατρεύεται σε όλο τον κόσμο και με νέα αποστακτήρια έτοιμα να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα τους, η μεγάλη γκάμα προσφορών θα αυξηθεί.

Η φήμη της Ιρλανδίας για την παραγωγή ουίσκι είναι γνωστή. Με σχετικά λίγα αποστακτήρια το 2010, η κατηγορία επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία και έφτασε σε 32 λειτουργικούς χώρους έως τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ΗΠΑ επέδειξαν ιδιαίτερη τάση για το ιρλανδικό ουίσκι το 2019, με όγκους έως 8,6%, ξεπερνώντας τις πωλήσεις αμερικανικών, καναδικών και σκωτσέζικων ουίσκι, σύμφωνα με στοιχεία της IWSR Drinks Market Analysis. Η λογική λέει ότι η ποιότητα του Ιρλανδικού ουίσκι παίζει τον κύριο ρόλο στην επιτυχία αυτή – και η ποιότητα είναι που θέλησαν να αξιολογήσουν στο φετινή δοκιμή IRISH WISKEY MASTERS 2020.

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid ‐ 19, τα πράγματα έγιναν από την ασφάλεια του σπιτιού κάθε κριτή στο Λονδίνο τον Ιούλιο. Είχε εξασφαλιστεί ότι όλα τα υγρά μεταγγίστηκαν σε διαυγή δοχεία για να διασφαλιστεί η ολική ανωνυμία καθ ‘όλη τη διάρκεια της “τυφλής” γευσιγνωσίας.

Samuel Frederick Brocas-Ha’penny Bridge-1818

Η μέρα ξεκίνησε με τυπικά blended, τα οποία είχαν τιμή κάτω των 30 λιρών Αγγλίας. Εκεί είχαμε μια σειρά από value for money αποστάγματα, και δύο χρυσά μετάλλια: Ha’Penny Original και Duffey’s Irish Whisky. Απονεμήθηκαν επίσης τρία ασημένια μετάλλια. Στη συνέχεια ήρθαν τα μείγματα premium, που έδωσαν το πρώτο Master του διαγωνισμού: «Ήταν ο ουρανίσκος, το πληρέστερο στόμα, τα φραγκοστάφυλα, τα ροδάκινα», εξήγησε η Κάρεν Τέιλορ, κριτής της γευσιγνωσίας. «…αλλά έχω επίσης πραγματικά επίπεδα πολυπλοκότητας, φρεσκάδας από μούρα και πλούσια φρούτα, καθώς και σοκολάτα μαζί με ψημένα μπαχαρικά. Υπάρχει και η λεπτότητα από νότες λουλουδιών». Μεταξύ των 10 χρυσών ήταν τα Jameson Caskmates Stout Edition, Roe & Co και Grace O’Malley Blended Irish Whiskey. Τρία αργυρά ολοκλήρωσαν τον γύρο.

https://www.facebook.com/pg/belfastdistillerycompany

Στην επόμενη κατηγορία τιμών Blended – Super Premium, ένα άλλο Master απονεμήθηκε, αυτή τη φορά στο Grace O’Malley Rum Cask. «Αυτό ήταν το ουίσκι που περίμενα» είπε η Τέιλορ με ενθουσιασμό. «Έχει κλασικές ιρλανδικές νότες, όμορφες ποσότητες λεπτότητας και έναν πραγματικά σαφή, ειλικρινή χαρακτήρα. Στη γεύση σε καλεί να το εξερευνήσεις καθώς αναπτύσσεται και δίνει συνέχεια κάτι παραπάνω». Δύο χρυσά επίσης απονεμήθηκαν στα Grace O’Malley Dark Char Cask και Jameson Black Barrel, ενώ ένα ασημένιο δόθηκε στο McConnell’s της Belfast Distillery Company. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των ακριβότερων blended ουίσκι της Ιρλανδίας.

www.jamesonwhiskey.com

Τρία Master ισάξια ουίσκι ανακαλύφθηκαν σε αυτόν τον γύρο. Το Midleton Very Rare 2019, άξια στην κορυφή των βραβείων που το οφείλει και στις νότες του από σταφίδες, ζαχαρωμένο τζίντζερ και μια υφή γλυκόριζας στον ουρανίσκο. Το Jameson Blender’s Dog περπάτησε επίσης μακριά με το βραβείο κορυφής με γεύσεις από ζεστά μπαχαρικά, μέλι και δημητριακά. Το Stablemate Jameson Cooper’s Croze πήρε σπίτι του το τρίτο Master από την “πτήση”, εξυμνώντας την βανίλια και τα φρούτα. «Όλα τα master ήταν μοναδικά και όλα ήταν εξαιρετικά με τον τρόπο τους» δήλωσε με ενθουσιασμό η Τέιλορ. «If anyone ever says Irish whiskey just tastes like Irish whiskey, this category blows that misconception out of the water». Τέσσερα χρυσά μετάλλια εδραίωσαν την εξαιρετική ποιότητα που μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σημείο τιμών.

Καθώς ο ανταγωνισμός μεταφέρθηκε από τα Blended στα Single Grain, το Teeling Single Grain πήρε ένα χρυσό, πρότυπο για τα κλασικά χαρακτηριστικά του, καραμέλα, μπισκότα και σταφίδες. Το Method and Madness Single Grain έλαβε επίσης ένα χρυσό για την λιπαρή υφή και τις νότες δημητριακών. Η Teeling επίσης εξασφάλισε δύο χρυσά μετάλλια στο Single Malt, ένα για το Teeling Blackpitts Peated Single Malt, το οποίο χαρακτηρίζεται για το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα του καπνού με μια όμορφη γλυκύτητα, και ένα δεύτερο χρυσό για το Teeling Single Malt, με μια πινελιά δαμάσκηνου στη μύτη και γλυκύτητα, πιπέρι και μπαχαρικά στον ουρανίσκο. Η Taylor χαρακτηριστά είπε: «Αυτά δείχνουν θαυμάσια τους διαφορετικούς χαρακτήρες. Το Irish single malt θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία και θα ήμουν σε πολύ ευχάριστη θέση να τύχαινε να αγοράσω ένα από αυτά».

Συνεχίζοντας, στα premium end των Single Malt είχαμε πέντε χρυσά και δύο αργυρά. Ανάμεσά τους ήταν το Tullamore Dew 18 Years Old, που υμνήθηκε για το υπέροχο στη μύτη από μαλακά φρούτα και την αίσθηση φλούδας πορτοκαλιού στo στόμα. Το 12‐year‐old Pearse Founder’s Choice έλαβε επίσης ένα χρυσό με έντονες τις αισθήσεις από φρούτα να οδηγούν σε φρέσκα ​​και λαμπερά εσπεριδοειδή στον ουρανίσκο. Όμως παρά τη σταθερή ποιότητα του γύρου η Taylor θεώρησε πως υπήρχε χώρος για κάποιες πιο “περιπετειώδεις” σε προφίλ γεύσεις. «Σε αντίθεση με τις χαμηλότερες κατηγορίες τιμών, δεν υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση εδώ. Αισθάνεσαι σχεδόν το ουίσκι με αριθμούς. Υπάρχουν κάποιες αληθινές περγαμηνές, αλλά μοιάζουν να μην εκπληρώνονται όσο ίσως θα θέλαμε».

https://www.whiskybase.com

Στην κατηγορία super-premium των single malt δόθηκε ένα χρυσό στο πλούσιο πολυτελές Teeling 28 Years Old, το οποίο είχε ένα άγγιγμα αλατότητας στο φινίρισμα και ακολουθία γεύσεων από ροδάκινα και μέλι.

Ο διαγωνισμός στη συνέχεια προχώρησε σε ένα είδος ουίσκι αποκλειστικά Ιρλανδικό, το Single Pot Still. Η Teeling συνέχισε να προσθέτει μετάλλια με ένα χρυσό ακόμα για το Teeling Single Pot Still. «Αυτό ήταν ένα πολύ νεαρό, φρέσκο ​​ουίσκι και ένα καλό παράδειγμα του “μονού δοχείου”», δήλωσε η Taylor. «Τα πάντα ήταν πολύ καθαρά, με τα σωστά επίπεδα γλυκύτητας, το σωστό επίπεδο των μπαχαρικών. Ήταν ένα απλό ουίσκι που τα έκανε όλα σωστά».

https://www.skroutz.gr

Στην κατηγορία Single Pot Still – Premium, πέντε χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν σε έναν γύρο που αποδείχθηκε ότι είναι εξαιρετικά συνεπής. Το Redbreast 12 Years Old κέρδισε το χρυσό για την αίσθηση από ρούμι και σταφίδα με παγωτό, μαζί με νότες δημητριακών. Το Stablemate Redbreast Lustau επίσης χρυσό για τον πλούσιο και φρουτώδη χαρακτήρα του. Ωστόσο, παρά την υψηλή ποιότητα αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να επωφεληθεί από λίγη ακόμα διαφοροποίηση στη γεύση. «Ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι διαφορές», σημείωσε η Τέιλορ. «Όλα υπέροχα πρότυπα κι αν αγοράσει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής ξέρει σίγουρα τι θα πάρει, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να εμφανιστεί το κάτι διαφορετικό».

https://en.wikipedia.org/wiki/John Lane Distillery

Η Single Pot Still – Super Premium κατηγορία έφερε άλλο ένα ισχυρό σύνολο επτά χρυσών μεταλλίων. Το Powers John’s Lane Release 12 Years Old χάρισε αίσθηση από μπισκότα, άγγιγμα μέντας στη μύτη που οδηγούσε σε έναν υπαινιγμό μαύρης σοκολάτας στον ουρανίσκο. Το Yellow Spot συμφωνήθηκε επίσης να είναι χρυσό, έχοντας φρουτώδη μύτη, μέλι, δρυ και πικάντικη γεύση. Ένα ασημένιο απονεμήθηκε σε αυτήν την κατηγορία που όπως φαίνεται είχε και κάποιους πειραματισμούς πού άρεσαν.

By Der Robert – https://www.flickr.com

Διπλό ευχάριστο χτύπημα καλωσορίσαμε στον προτελευταίο γύρο των Single Pot Still – Ultra Premium. Το Midleton Barry Crockett Legacy έφερε πολλή χαρά: «Είναι αυτό το υπέροχο πορτοκάλι, το χυμώδες μαρασκίνο» μας περιγράφει η Taylor, «υπάρχει αυτό το επίπεδο ξυλώδους με μια ισορροπημένη γλυκύτητα, ενώ η μαύρη σοκολάτα εξελίσσεται σε κηρώδεις υφές αφήνοντας απόηχο μαρμελάδας. Το όμορφο για μένα ήταν ότι είχε διάρκεια, δίνοντάς μου όλο και περισσότερο». Το Red Spot κρίθηκε εξίσου γευστικότατο, αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους: «είχε κάποιες γήινες νότες από αποξηραμένα μανιτάρια που μετρίαζαν τον χαρακτήρα πορτοκαλιού και μήλου που είδαμε πριν. Απόδειξη ότι αν και διαφορετικοί, είναι και οι δύο εξαιρετικά καλοί σε αυτό που κάνουν».

Boann Distillery-Facebook

Ο επίλογος της γευστικής δοκιμής έγινε με το The Whistler Irish Honey, «εξαιρετικά νόστιμο, αλλά θα μπορούσε να έχει λίγο περισσότερο αίσθηση ουίσκυ».

Workers in a whiskey distillery – Late 19th century.

Η Taylor και εγώ ξαναδοκιμάσαμε προσεκτικά για την απονομή του Master & Taste Master μεταλλίου και συμφωνήθηκε ότι το Jameson Cooper’s Croze της Irish Distillers είναι ο νικητής. Κοιτάζοντας τη συλλογή των αποσταγμάτων στη διάρκεια της ημέρας, η Τέιλορ σημείωσε ότι υπάρχει μια ευρεία ποικιλία γεύσεων που ανακαλύφθηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμών. «Υπάρχουν πραγματικά συναρπαστικές γεύσεις χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει κανείς μεγάλα ποσά. Καλή ποιότητα και αρκετές εκπλήξεις. Αυτό επίσης λέει πολλά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια βλέποντας τους σημερινούς ρυθμούς. Όσο δημιουργούνται νέα αποστακτήρια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε συναρπαστικά πράγματα. Ανυπομονώ…»

Πήγη: thespiritsbusiness.com/Melita Kiely

Tags from the story