Έξι ροζέ… όνειρα

Θεωρητικά… το καλοκαίρι είναι η εποχή του. Όμως, τα ροζέ κρασιά που σας προτείνουμε μάλλον ξεπερνούν το ερώτημα «πότε πρέπει να τα πίνουμε;» και απαντούν «πότε επιτέλους θα τα πιούμε;».

Κείμενο: Ιωάννα ΥποδηματοπούλουΓεωπόνος – Sommelier

Οι ζωγράφοι γνωρίζουν πως για να σχηματίσουν το ροζ χρώμα και τις αποχρώσεις του, μπορούν να αναμίξουν το λευκό με το κόκκινο. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί ότι γίνεται και για το ροζέ κρασί. Όμως, αυτό δεν είναι παρά μία παρεξήγηση: η ανάμειξη του ερυθρού και του λευκού οίνου δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται το ροζέ κρασί. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνικές παραγωγής για ένα από τα πιο απαιτητικά είδη οίνου. Η πρώτη είναι η αργή πίεση σε ερυθρά σταφύλια για ανοιχτόχρωμα αποτελέσματα. Η δεύτερη γίνεται με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, σπάσιμο της ρώγας και παραμονή του μούστου με τις φλούδες για λίγες ώρες. Και η τρίτη γίνεται με την αφαίμαξη, όπου κατά την ερυθρή οινοποίηση αφαιρείται μούστος ώστε το κρασί να έχει δυνατό σώμα.

Είτε έχετε ξεκινήσει ήδη το γευστικό σας ταξίδι στη χώρα του ροζέ είτε το ξεκινάτε τώρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η δοκιμή ροζέ κρασιών από την περιοχή της Καμπανίας, της βασίλισσας στις σαμπάνιες, με κυρίαρχες ποικιλίες το Pinot Noir και το Pinot Meunier. Επόμενος ροζέ σταθμός η Νότια Γαλλία, με σημαντική στάση στην Προβηγκία, όπου κυριαρχεί το Grenache rouge, που έχει χαράξει μια ξεχωριστή γραμμή παραγωγής στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς το τριανταφυλλί ξεθωριασμένο ροζέ αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Και τελευταίος σταθμός ο Λίγηρας για τα μοναδικά γλυκόξινα αποτελέσματα με βάση το Gamay και το Cabernet Frank.

Και στη Ελλάδα, όμως, τα τελευταία χρόνια η επανάσταση έχει χρώμα ροζέ, με παντιέρα το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο και ακολούθους το Λημνιό και το Κοτσιφάλι. Φυσικά, ο συνδυασμός τους με τις ξένες ποικιλίες Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Cabernet Sauvignon δίνει αποτελέσματα με διεθνές κύρος και τα ορίζει άξιους εκπροσώπους της ελληνικής οινοπαραγωγής για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά τους.
Το %Vol.Drinks, λοιπόν, καταθέτει έξι (από τις πολλές) ελληνικές προτάσεις για μια απολαυστική ροζέ εμπειρία!