Bolgheri, κεντρική Ιταλία 2020. Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο;

Το χρονικό μιας εξαιρετικής σοδειάς μέσα από τα μάτια του διευθυντή του κτήματος Ornellaia, Axel Heinz.

Bolgheri(Μπόλγκερι), κεντρική Ιταλία, Νοέμβριος. Το 2020 θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους, εκτός της πανδημίας.

Στον τομέα της οινοποίησης, θα υπάρχουν πολλά να θυμόμαστε. Πρόκειται για μια δυναμική χρονιά, γεμάτη από κλιματικές ανατροπές, που διατηρούσαν ένα υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος και αγωνίας μέχρι τις τελευταίες μέρες της συγκομιδής. Το 2020 αναμφίβολα θα αποτελέσει μια χρονιά σταθμό, για τον εκλεκτή σοδειά του Μπόλγκερι.

Ornellaia

Στην αρχή, ησυχία, αργότερα η καταιγίδα της μανδημίας.

Eπαναλαμβανόμενο ήπιο και βροχερό κλίμα, με θερμοκρασίες σπάνια κοντά στους 0° C. Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου, μόλις που καταφέραμε να εμφιαλώσουμε το “Le Volte dell’Ornellaia”, πριν από την επιβολή του εθνικού “κλειδώματος”.

Μαγευτική άνοιξη, χρόνος ηρεμίας.

Τον Απρίλιο η μητέρα φύση έμοιαζε να θέλει να απαλύνει τις δυσκολίες του εθνικού αποκλεισμού, δωρίζοντας στους αμπελώνες ιδανικές συνθήκες μέχρι τα τέλη του Μαΐου, με ζεστές και χωρίς υγρασία ημέρες. Η ανθοφορία, πανέμορφη την τελευταία εβδομάδα του Μάη. Ο Ιούνιος, από την άλλη πλευρά, αποδείχθηκε πολύ υγρός, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των αμπέλων και αυξάνοντας την πίεση για φυτικές θεραπείες. Τα τσαμπιά αυξήθηκαν σημαντικά και ήταν η στιγμή που απαιτούνταν καλή διαχείριση για να διατηρηθεί το φύλλωμα υπό έλεγχο.

Ornellaia

Ιούλιος και Αύγουστος: Ο μύθος του καλοκαιριού του Μπόλγκερι είναι αληθινός.

Ο Ιούλιος ήταν ζεστός και ξηρός, κάτι απαραίτητο για την έναρξη της ωρίμανσης, η οποία εξελίχθηκε αργά ως το τέλος του μήνα. Τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περαιτέρω, με συνολικά 47 ημέρες πάνω από τους 30 ° C για ολόκληρη τη σεζόν, με συχνές υψηλές θερμοκρασίες των 36-37 ° C, καθιστώντας αυτό το καλοκαίρι συγκρίσιμο με του 2015.
Όπως περιμέναμε, τα πρώτα δείγματα του Sauvignon Blanc στις αρχές Αυγούστου, έδειξαν υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, η οποία οδήγησε σε προβλέψεις για πρόωρη συγκομιδή. Ευτυχώς, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας έπεσαν κάτω των 20 ° C τη νύχτα, επιτρέποντας στα σταφύλια να αναπτύξουν το αρωματικό τους δυναμικό και να διατηρήσουν καλή οξύτητα.
Εν τω μεταξύ, τα κόκκινα σταφύλια συνέχισαν να ωριμάζουν αργά, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον φαινολικό δυναμικό. Στα τέλη Αυγούστου, η βροχή έφτασε εγκαίρως για να μετριάσει τις θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής Merlot, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους 14-15 ° C τη νύχτα, ιδανικές για την συλλογή αυτών των σταφυλιών και για την ανάδειξη του αρώματος και της ενέργειάς τους.

Ornellaia

Τρύγος: Μόνο η βροχή μπορεί να μας σταματήσει.

Η συγκομιδή των πρώτων τσαμπιών του Sauvignon Blanc άρχισε στις 13 Αυγούστου. Η συγκομιδή Viognier είδε παρόμοιες στιγμές, από τις 14 έως τις 28 Αυγούστου, δείχνοντας μέτρια επίπεδα ζάχαρης και εξαιρετική οξύτητα. Για τα κόκκινα, ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου με τα νεότερα αμπέλια Merlot.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια ξαφνική αλλαγή: ένα κύμα καύσωνα λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρύγου Merlot και Vermentino. Τα επίπεδα ζάχαρης αυξήθηκαν και τα σταφύλια άρχισαν να συμπυκνώνονται, επιταχύνοντας την ωρίμανση. Σε πολλούς αμπελώνες, η συγκομιδή έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: χωρίζοντας τα υγιή φρούτα από τα σταφύλια που καίγονται από τον ήλιο. Το Cabernet τρυγήθηκε αμέσως μετά το Merlot, ένα σπάνιο γεγονός για το κτήμα Ornellaia, όπως και η ταυτόχρονη συγκομιδή των Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon και Petit Verdot.

Ornellaia

Ένα δεύτερο κύμα βροχής, αυτή τη φορά περισσότερης, έδωσε μια στιγμή ξεκούρασης για την ομάδα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, η οποία ξανάρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου και έληξε νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 3 Οκτωβρίου. Η καθυστερημένη συγκομιδή των ευγενών σταφυλιών Petit Manseng, που χρησιμοποιείται για το επιδόρπιο κρασί του κτήματος, πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα αργότερα, ολοκληρώνοντας στις 9 Οκτωβρίου.

Ornellaia

Πρώτες εντυπώσεις των κρασιών: Τέλος καλό, όλα καλά.

«Μπορώ σίγουρα να πω ότι το 2020 θα είναι μια πετυχημένη σοδειά για όλα τα κρασιά του κτήματος», καταλήγει ο Axel Heinz.
Δεδομένου του ιδιαιτέρως ζεστού καλοκαιριού, ο τρύγος για τα λευκά σταφύλια έγινε νωρίς, για να διατηρήσουν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους.

Το Sauvignon Blanc είναι πολύ ισορροπημένο, με μέτριο αλκοόλ, φρέσκια και ζουμερή οξύτητα και υπέροχες εκφράσεις ώριμων τροπικών φρούτων. Το Vermentino και το Viognier είναι πλούσια και λουλουδάτα, δείχνοντας επίσης καλή ενέργεια, ενώ το Petit Manseng πέτυχε επίπεδα συγκέντρωσης που σπάνια έχουμε δει.
Τα κόκκινα είναι πολλά υποσχόμενα, με πλούσιο και δομημένο στυλ. Το Merlot έχει απαλή υφή και μεγάλη ένταση από πλήρως ωριμασμένα κόκκινα φρούτα, χωρίς να είναι βαρύ. Το Cabernet Sauvignon, στα πρώιμα δείγματα αποκαλύπτει κρασιά με βασιλική αίσθηση, σκοτεινές αποχρώσεις, με κλασικές νότες φυτών και φραγκοστάφυλων, και πυκνές και συμπαγείς τανίνες.
Δεν είναι μυστικό ότι το Μπόλγκερι είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για την καλλιέργεια του Cabernet Franc, αλλά το επίπεδο που επιτεύχθηκε στον τρύγο του 2020 είναι εκπληκτικό. Πλούσιο και πυκνό, με εκλεπτυσμένες τανίνες, εκρήγνυται κυριολεκτικά σε νότες από φραγκοστάφυλα, βιολέτες και ευαίσθητα αρώματα φυτών.

Αρκάδιος Ρακόπουλος

Πηγή: Ornellaia – Axel Heinz

Ornellaia – Axel Heinz