142 καλοκαίρια απόλαυσης Μπαμπατζίμ

142 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη απόσταξη της οικογένειας Μπαμπατζιμόπουλου. Και για 142 καλοκαίρια –και όχι μόνο-οι Έλληνες απολαμβάνουν το αυθεντικό, παραδοσιακό Ούζο και Τσίπουρο Μπαμπατζίμ. Στο παρεΐστικο ταβερνάκι, οι θαλασσινοί μεζέδες βρίσκουν το ταίρι τους στο ούζο Μπαμπατζίμ. Το μοναδικό άρωμά του και η ξεχωριστή γεύση του, αποτέλεσμα της παραδοσιακής απόσταξης και του παντρέματος του μάραθου με τον γλυκάνισο, θα ταιριάξει εξαιρετικά με μεζέδες όπως χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια και στρείδια. Κι αν η παρέα προτιμά τη φρεσκάδα και τα αρώματα του τσίπουρου, το τσίπουρο Μπαμπατζίμ, είτε σκέτο (χωρίς γλυκάνισο) είτε με γλυκάνισο, είναι εδώ. Το τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς γλυκάνισο συνοδεύει άριστα μεζέδες όπως μανιτάρια, τυριά, ελιές και φυσικά κάθε λογής καρπό της γης. Για τους λάτρεις των πλούσιων αρωμάτων του γλυκάνισου, το τσίπουρο Μπαμπατζίμ με γλυκάνισο θα ταιριάξει μοναδικά με μεζέδες της θάλασσας, όπως ακριβώς και το ούζο.

O Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, τρίτη γενιά της φημισμένης οικογένειας αποσταγματοποιών, συνεχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 να ασκεί με μεράκι και πάθος την τέχνη της απόσταξης (ούζα, τσίπουρα, αποστάγματα στέμφυλων σταφυλής) στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο τις αυθεντικές μυστικές πολίτικες συνταγές των προγόνων του και δημιουργώντας τα γνωστά σε όλους προϊόντα- αποστάγματα του Μπαμπατζίμ.

Το οικογενειακό μυστικό της απόσταξης ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, ξεκινώντας το 1875, όταν η οικογένεια του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου δραστηριοποιείται στην Κωνσταντινούπολη για να παράξει αποστάγματα. Μάλιστα, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος από το 1970 ξεκινά τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου 500 στρεμμάτων στις Πλαγιές Βερτίσκου στην περιοχή της Όσσας Λαγκαδά και του Κτήματος Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου. Το κτήμα διαθέτει σήμερα 264 στρέμματα βιοκλιματικού αμπελώνα, σύγχρονο οινοποιείο και εμφιαλωτήριο, ενώ οι χώροι του πάρκου -όλοι επισκέψιμοι- το καθιστούν έναν από τους πιο άξιους εκπροσώπους των Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας. Το Κτήμα παράγει κρασιά αποκλειστικά από τα βιολογικά σταφύλια που καλλιεργούνται εκεί, τα οποία θεωρούνται σπάνια και χαρισματικά, άξιοι πρεσβευτές του μακεδονικού αμπελώνα.