12 από τα παλαιότερα ζυθοποιεία στον κόσμο

 Οι άνθρωποι παράγουν μπύρα στη γη για πάνω από 7.000 χρόνια. Μέσα στους αιώνες, έχουμε δοκιμάσει, “πειράξει” και τελειοποιήσει συνταγές, δημιουργώντας τη σύγχρονη κουλτούρα μπύρας που γνωρίζουμε σήμερα. Και ενώ υπάρχουν τώρα χιλιάδες ζυθοποιεία για να διαλέξετε, με καινούργια να ανοίγουν σχεδόν κάθε μέρα, μερικά ζυθοποιεία σε όλο τον κόσμο έχουν αντέξει πραγματικά τη δοκιμασία του χρόνου, καταφέρνοντας να παραμένουν ανοιχτά και να συνεχίζουν να παράγουν τις εμβληματικές μπύρες τους. Η επίσκεψη σε αυτά τα ζυθοποιεία είναι σαν να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο για να πιείτε τις ίδιες μπύρες που κατανάλωναν εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ζυθοποιία Weihenstephan – Weihenstephan, Γερμανία

Weihenstephaner
Courtesy Weihenstephaner/Facebook

Το ζυθοποιείο Weihenstephan άρχισε να παρασκευάζει μπύρα το 1040 και θεωρείται ευρέως ως το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο – αν και το κοντινό Waltenburg άρχισε να παρασκευάζει μπύρα μόλις δέκα χρόνια αργότερα. Το να σκέφτομαι το γεγονός ότι αυτό το ζυθοποιείο παρασκευάζει μπύρα εδώ και σχεδόν χίλια χρόνια, είναι εντυπωσιακό. Η μπύρα που κάνουν είναι μια μπύρα Hefeweizen (από σιτάρι) και είναι υπέροχα νόστιμη.

Weltenburg Abbey Brewery – Kelheim, Germany

Weltenburg
Courtesy Weltenburg/Facebook

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό το ζυθοποιείο άρχισε να παρασκευάζει μπύρα μόλις δέκα χρόνια μετά τον γείτονά του, Weihenstephan. Το ζυθοποιείο έχει κερδίσει πολλούς επαίνους για τη Dunkel Lager, για την οποία ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη στον κόσμο. Η ηλικία δεν εμπόδισε αυτήν την μπύρα να κερδίζει ακόμα και σύγχρονα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπύρας του 2012.

Yuengling – Pottsville, PA

Yuengling
Via teamkonline/flickr

Σίγουρα πολλά ευρωπαϊκά ζυθοποιεία έχουν “κερδίσει” το Yuengling εκατοντάδες χρόνια, αλλά εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο στην Αμερική, έχοντας ξεκινήσει την πρώτη ζυθοποιία το 1829. Ανήκει στην οικογένεια Yuengling – που ήταν Γερμανοί μετανάστες. Το ζυθοποιείο παρέμεινε σε οικογενειακά χέρια μέχρι σήμερα, καθιστώντας το όχι μόνο το παλαιότερο ζυθοποιείο στην Αμερική, αλλά και το μεγαλύτερο ιδιωτικό.

Hubertus Brewery – Laa an der Thaya, Austria

Hubertus
By MKir 13 (Own work), via Wikimedia Commons

Το ελάφι στην ετικέτα αυτής της μπύρας είναι εκεί λόγω μιας παλιάς ιστορίας. Ένας επίσκοπος την εποχή του μεσαίωνα, ο Άγιος Χάμπερτ, λέγεται ότι είχε δει ένα όραμα ενός ελαφιού με έναν σταυρό να βρίσκεται στα κέρατά του. Ο επίσκοπος πίστεψε ότι ήταν σημάδι επειδή θεωρούσε ότι είχε την τάση να παραμελεί τα χριστιανικά του καθήκοντα υπέρ του κυνηγιού. Από εκείνη την ημέρα, εγκατέλειψε το κυνήγι υπέρ των αγίων καθηκόντων. Από τον Saint Hubert το ζυθοποιείο θα πάρει το όνομά του και από το 1435 θα παρασκευάζει μπύρα.

Smithwick’s Brewery – Kilkenny, Ireland

Smithwick’s
via irishfireside/flickr

Το παλαιότερο ζυθοποιείο της Ιρλανδίας, το Smithwick’s, παρασκευάζει μπύρα από το 1710. Παρόλο που ίσως δεν είναι η πιο εμβληματική μπύρα της Ιρλανδίας (αυτός ο τίτλος ανήκει στην Guinness, η οποία είναι μόλις 49 ετών νεότερη), η ισχυρή γεύση της είναι ένα must have ποτό, όταν επισκέπτεστε την Ιρλανδία.

Bolten Brewery – Korschenbroich, Germany

Bolten
Courtesy Niederrhein Museen

Άλλο ένα γερμανικό ζυθοποιείο σε αυτήν την λίστα σημαίνει άλλη μία μπύρα που δημιουργήθηκε πολύ πριν ακόμη ανακαλυφθεί η Αμερική. Στο Bolten παρασκευάζουν την Altbier, από το 1266.

Molson Brewing – Montreal, Canada

Molson Brewery circa 1786
Molson Brewery circa 1786 via Wikimedia Commons

Όχι μόνο το Molson είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο στον Καναδά, αλλά και το παλαιότερο στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1786 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του Καναδά για τις μπύρες που παράγει.

Grolsch Brewery – Groenlo, Netherlands

Grolsch
Courtesy Grolsch (and their very modern new brewery built in 2004!)

Η Grolsch πωλεί την μπύρα της σε ένα από τα πιο εμβληματικά μπουκάλια σε ολόκληρο τον κόσμο της μπύρας, περιζήτητο από πολλούς μικροζυθοποιούς, ως μπουκάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για τις δικές του ζυθοποιίες. Αλλά δεν είναι μόνο το μπουκάλι που λατρεύουν, η μπύρα είναι πολύ καλή και παρασκευάζεται από το 1615.

Victoria (Compañía Toluca y México) – Mexico

Victoria
The Compañía Toluca y México Brewery courtesy Motoruta Mexico

Μία από τις πιο δημοφιλείς μπύρες στο Μεξικό, είναι αυτή η lager σε στυλ Βιέννης που παρασκευάζεται από το 1865. Σε αντίθεση με την Corona ή την Negro Modelo, ήταν σχετικά άγνωστη στους Αμερικανούς και αυτό γιατί δεν είχε εξαχθεί ποτέ. Μόλις το 2010 βγήκε έξω από το Μεξικό και οι Αμερικανοί την λαμβάνουν πλέον υπόψη.

Stiegl Brewery – Salzburg, Austria

Stiegl
Courtesy Stiegl

Αυστριακή μπύρα από το 1492, ναι, το ίδιο έτος που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Αυτή ήταν η αγαπημένη μπύρα του Μότσαρτ. Αρκετά είπαμε.

Three Tuns Brewery – Shropshire, England

Three Tuns Brewery
Courtesy Three Tuns Brewery/facebook

Αν και αυτό μπορεί να μην είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι οι Άγγλοι αγαπούν τους νόμους τους, πράγμα που σημαίνει ότι λατρεύουν να ισχυρίζονται ότι το Three Tuns είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο με άδεια. Ιδρύθηκε το 1642, παράγει 6 μπύρες, και όλες σε πολύ μικρή παραγωγή. Έτσι, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Shropshire για να τις δοκιμάσετε.

Stepan Razin Brewery – St. Petersburg, Russia

Stepan Razin
Courtesy Encyclopaedia of St. Petersburg

Κανένα άλλο ζυθοποιείο στη Ρωσία δεν είναι τόσο παλιό όσο το Stepan Razin, το οποίο ιδρύθηκε το 1795. Και αν επισκεφθείτε το ζυθοποιείο, θα βρείτε πως το κύριο “αξιοθέατο” δεν είναι η μπύρα, αλλά το ξεκαρδιστικό μουσείο ιστορίας ζύθου, το οποίο είναι μάλλον ακόμα πιο αστείο μετά από την κατανάλωση μιας ή δύο μπυρών.

του Adam Teeter. 12 Of The Oldest Breweries In The World