10 χρόνια πρωταγωνιστής της ελληνικής craft μπίρας

Septem Μικροζυθοποιία

Τα 10 χρόνια της γιορτάζει φέτος η Μικροζυθοποιία Septem ενώ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και να εδραιώνει τη θέση της στην διεθνή σκηνή της craft μπίρας. Οι συνεχείς βραβεύσεις στο εξωτερικό και η γαστρονομική προσέγγιση των γεύσεων που παράγει, έχουν καθιερώσει την Μικροζυθοποιία Septem, ως  σημείο αναφοράς για την ποιοτική μπίρα στη χώρα μας. Στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge 2019 που έγινε στο Λονδίνο, απέσπασε ακόμα τέσσερις νέες βραβεύσεις για τις Septem Monday’s Pilsner, 8η μέρα IPA, Holy Day Spiced Dark Ale και Septem Kleos.

Η Μικροζυθοποιία Septem βρίσκεται στο Ωρολόγιο της Εύβοιας το οποίο απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Κύμη και το Αλιβέρι. Ήταν μια «τρελή» ιδέα δύο αδερφών, ενός χημικού – οινολόγου κι ενός οικονομολόγου, που οραματίστηκαν την δημιουργία ενός πρότυπου μικροζυθοποιείου που θα παράγει μπίρα με την λογική του κρασιού. Η ιδέα υλοποιήθηκε το 2009, μια εποχή που η craft μπίρα στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μια άγνωστη έννοια, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας. Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, ο αριθμός που συμβολίζει τη δημιουργία και αποτέλεσε έμπνευση για τους ιδρυτές της, καθώς κάθε τύπος μπίρας φέρει το όνομα μιας ημέρας.

Το ζυθοποιείο είναι ένα μοντέρνο βιοκλιματικό κτίριο που βρίσκεται σε μια έκταση 25 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε γενικότερα στην «πράσινη» λογική εξοικονόμησης ενέργειας. Στην μικροζυθοποιία χρησιμοποιείται η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης για την επεξεργασία του νερού της γεώτρησης του κτήματος, προκειμένου η ποιότητα της μπίρας να είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Για την παραγωγή των ζύθων Septem χρησιμοποιούνται οι καλύτερες πρώτες ύλες: Κορυφαίες ευρωπαϊκές βύνες, μεταξύ των οποίων η αγγλίδα βασίλισσα Maris Otter και αρωματικές, πικρικές και εξωτικές ποικιλίες λυκίσκου απ’ όλο τον κόσμο. Η «οινολογική» προσέγγιση της παραγωγής, το πάθος για έντονα αρωματικές γεύσεις και η αντίληψη ότι ο λυκίσκος αποτελεί το «σταφύλι» της μπίρας,  ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή την ιδιαιτερότητα των προϊόντων της ζυθοποιίας.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, η Septem καινοτομεί και ανανεώνεται, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα με νέα κτίρια και εξοπλισμό αναπτύσσοντας καινούρια προϊόντα με τα πλέον σύγχρονα μέσα ποιοτικού ελέγχου. Και δεν σταματά να σχεδιάζει με προσήλωση την επόμενη μέρα, κατακτώντας παράλληλα το ένα βραβείο μετά το άλλο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Στην Septem ξεκίνησε και η πρώτη πειραματική φύτευση λυκίσκου στην Ελλάδα, στο κτήμα του ζυθοποιείου. Ο βασικός λυκίσκος που καλλιεργείται είναι ο Cascade, ενώ σε μικρότερη κλίμακα δοκιμάζονται ευρωπαϊκές και αμερικανικές ποικιλίες. Στόχος της ζυθοποιίας είναι η παραγωγή μιας σειράς προϊόντων με την χρήση νωπού λυκίσκου που καλλιεργείται στο κτήμα. Η Septem Wet Hop είναι η εποχιακή μπίρα που φτιάχνεται το Σεπτέμβριο με φρέσκο λυκίσκο από το κτήμα   αμέσως μετά την συγκομιδή του.

Οι γεύσεις, η ποιότητα και η ποικιλία των ζύθων της Septem την τοποθέτησαν στο βάθρο του νικητή κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του Ζυθοποιού της Χρονιάς στην Ευρώπη το 2015 (Brewer of the Year -Europe) στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο. Οι μπίρες Septem έχουν αποσπάσει περισσότερα από 30 μετάλλια (χρυσά, ασημένια και χάλκινα) στους διεθνείς διαγωνισμούς International Beer Challenge, Brussels Beer Challenge, Meiningers International Craft Beer Awards κ.ά. Στον επισκέψιμο χώρο του ζυθοποιείου είναι διαθέσιμες, ανάλογα με την εποχή, όλες οι μπίρες σε βαρέλι ή σε φιάλη προς δοκιμή.

Η Septem είναι μια ελληνική ιστορία επιτυχίας μέσα στην κρίση, που μύησε τον Έλληνα καταναλωτή στην κουλτούρα της craft μπίρας, στην λογική “drink less of the best” και απέδειξε ότι οι γαστρονομικές απολαύσεις μπορούν να αποτελέσουν μια καθημερινή συνήθεια.

 

ΟΙ ΜΠΙΡΕΣ SEPTEM

Η ζυθοποιία παράγει τις Septem Monday’s Pilsner, Septem Friday’s Pale Ale, Septem Sunday’s Golden Honey Ale (με ελληνικό ανθόμελο), Septem Thursday’s Premium Red Ale, Septem Saturday’s Porter, 8η Mέρα ΙΡΑ και W Day Wheat IPA. Παράλληλα στην σειρά Hobby Hoppy Series παρουσιάζονται εποχιακά η Lava Imperial Red IPA, η Wet Hop και οι σπεσιαλιτέ Kleos Barrel Aged Imperial Stout και Dilemma Barrel Aged Barley Wine. Οι δύο τελευταίες ωριμάζουν για 9 μήνες σε βαρέλια αμερικανικής δρυός και σε βαρέλια από ρούμι και ουίσκι. Εποχιακή είναι και η αριστουργηματική χριστουγεννιάτικη Septem Holy Day Spiced Dark Ale, μια μαύρη μπίρα με μαχλέπι, κάρδαμο και ginger, που ξυπνάει θύμησες από παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας.