Τσίπουρο: Ο παλιός είναι… απολαυστικός!

Χρυσό: το χρώμα που συμβολίζει τον πλούτο και την ευτυχία. Ξύλο: η μήτρα και ταυτόχρονα η κυρίαρχη αίσθηση και γεύση. Μπαχάρια: η Ανατολή σε υγρή μορφή, σε άπειρες παραλλαγές και γεύσεις. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική γευστική εμπειρία ενός παλαιωμένου τσίπουρου.

 

Κείμενο: Ιωάννα Υποδηματοπούλου
Γεωπόνος – Sommelier

 

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί κάνουν μια γενναία προσπάθεια (και, ομολογουμένως, με επιτυχία) για την ανάδειξη και την αναβάθμιση του τσίπουρου. Μέσα από πειραματισμούς και δοκιμές με την αλληλεπίδραση με το κοινό, τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πηγαίνουν ένα βήμα πιο μακριά την οινική μας κουλτούρα και παρουσία.

Στην περίπτωση του τσίπουρου, η παλαίωση είναι ακόμα ένας παράγοντας που κάνει το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό και… επιεικώς αξιοπρόσεκτο! Εδώ, πάντως, επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι ο χρόνος είναι σχετικός και για τα αποστάγματα: ένα απόσταγμα μπορεί να μείνει στο βαρέλι μέχρι να… εξατμιστεί. Έτσι, το βασικό θέμα είναι τι χαρακτήρα έχει το ίδιο το τσίπουρο και τι είδους χωρητικότητας είναι το βαρέλι που το φιλοξενεί.

Η σωστή χρήση του βαρελιού, το είδος του (πιο κατάλληλα θεωρούνται τα γαλλικά δρύινα), το μέγεθός του (με ιδανικό τα 200 λίτρα), καθώς και ο χρόνος που το απόσταγμα θα παραμείνει σ’ αυτό, κρίνουν το τελικό προϊόν και αναδεικνύουν τις γνώσεις και τις τεχνικές του κάθε αποσταγματοποιού.

Βασικό ερώτημα: σκέτο ή με… παρέα. Η απάντηση είναι «και τα δύο». Η… συνταγή για το «σκέτο» είναι προφανής. Όσο για την «παρέα», ανάλογα με τον χαρακτήρα του παλαιωμένου τσίπουρου, η επιλογή του φαγητού πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ανάδειξη των αρωμάτων του ποτού. Σε κάθε περίπτωση, το παλαιωμένο τσίπουρο πρέπει να πίνεται χωρίς πάγο, για να μη χάνονται οι πινελιές της ωρίμανσης και τα αρώματά του. Τα πιο λεπτά αρωματικά τσίπουρα καλό είναι να συνδυάζονται με αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα πιο βαριά με καπνιστά αλλαντικά. Σε γενικές γραμμές, ταιριάζουν τέλεια και με καπνιστά ψάρια, βαριά λουκάνικα και αλμυρά αλλαντικά.

Όσο για τα παλαιωμένα τσίπουρα που μπορείτε να βρείτε σε κάποια καλά ενημερωμένη κάβα, το %Vol.Drinks παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

 

Ηπειρωτικό Γκλίναβος

Σεβόμενο την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα, το κτήμα θέλησε να δοκιμάσει την αντοχή της και στην παλαίωση. Με την επιλογή των καλύτερων στέμφυλων και με πείρα χρόνων στην απόσταξη, το αποτέλεσμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια. Το τελικό προϊόν είναι αρκετά αρωματικό και, όσο περνά ο καιρός, γίνεται πιο μεστό. Μπορεί κάποιος να πιει… αρκετό, καθώς κυριαρχεί η γεύση των φρούτων και δεν προκαλεί πονοκέφαλο. Κυρίαρχο άρωμα το κυδώνι και μετά η βανίλια.

 

Μανιφέστο Αποστολάκη

Το Κρόκιο είναι ένα χωριό στο Πήλιο, που φιλοξενεί για πολλά χρόνια μια οικογένεια που κάνει τσίπουρα. Η οικογένεια Αποστολάκη αποστάζει από το 1955 και σαν φυσική εξέλιξη ήρθε το παλαιωμένο τσίπουρο. Με βάση το Μοσχάτο Αμβούργου, ακολουθούν 18 μήνες αναμονής και πέρασμα από διαφορετικά βαρέλια, για να προκύψει το αποτέλεσμα. Με ανοιχτό χρυσό χρώμα, μύτη φρουτώδη, σώμα πλούσιο, στόμα αρωματικό και επίγευση μακρά και σοκολατένια, το Manifesto είναι ένα ποτό με ντελικάτη παρουσία.

 

Τσίπουρο Κωστέα

Όταν οι δύο ποικιλίες του Αγιωργίτικου και του Ροδίτη ενωθούν, το αποτέλεσμα είναι το παλαιωμένο τσίπουρο από την Καλαμάτα. Το Blend παραμένει δύο χρόνια σε μικρά χειροποίητα βαρέλια για να μπει σε μικρή κομψή φιάλη και να γεμίσει τα ποτήρια μας, αφήνοντας εσπεριδοειδή στη μύτη, πλούσιο στόμα και μακρά επίγευση.

 

Παλιωμένο Τσίπουρο Καρδάση

Περνά από δύο είδη βαρελιών, γαλλικά και αμερικάνικα, με διαφορετικό κάψιμο, κι αυτή είναι η αιτία που το χρώμα του είναι σκούρο καστανόχρυσο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, με τα λουλούδια στη μύτη να κλέβουν την παράσταση και τα φρούτα να πλημμυρίζουν το στόμα. Η καραμέλα, αλλά και η πικάντικη πλευρά του δημιουργούν ευχάριστες εναλλαγές.

 

Dark Cave Τσιλιλής

Είναι ιδιαίτερα γνωστό και δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Για να δημιουργηθεί, φιλοξενείται για πέντε χρόνια σε βαρέλια που πριν είχαν ερυθρά και γλυκά κρασιά του Κτήματος Τσιλιλή. Τα μπαχαρικά, ο καπνός και η… πολυπλοκότητα είναι τόσο έντονα, που θέλει να περάσετε χρόνο μαζί του στο ποτήρι. Και αν δεν το κάνετε εσείς, η μακρά του επίγευση θα σας συντροφεύει για πολύ.

 

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν Παρπαρούση

Πολλοί το κρατούν για το τέλος των γευμάτων τους, για να… κλέψει την παράσταση. Θεωρείται το «ελληνικό ουίσκι», που παράγεται στην Πάτρα με βάση την τοπική ποικιλία Σιδερίτης. Όσο παραμένει στην κομψή διάφανη φιάλη του, τόσο δημιουργεί αρωματικές συνθέσεις που δύσκολα ξεχνιούνται. Μύτη που αρπάζει τον γευσιγνώστη με την αλκοόλη της όταν είναι φρέσκο και, όσο παραμένει σε καλή φύλαξη, ωριμάζει και δείχνει την έντονη μπαχαρένια πλευρά της. Το ξύλο και η καραμέλα, πιασμένα χέρι χέρι, κρατιούνται ως το τέλος της μακράς επίγευσής του. Στο στόμα κυριαρχεί μια δροσιά από ροδάκινο, που μαγικά δένει με το σύνολο.

 

Απόσταγμα Σεμέλη

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες (Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο) περνούν από δρύινα βαρέλια και δημιουργούν το απόσταγμα του κτήματος Σεμέλη. Η μύτη είναι αρωματική, με τα πορτοκάλια, τη βανίλια και το περγαμόντο να κυριαρχούν. Πλούσιο σώμα, με τους 42% βαθμούς αλκοόλ να κρατάνε μεστό το στόμα και να χάνονται στη μακρά επίγευση.

 

Cigar Methexis Λαζαρίδη

Από το 1992, οπότε και ξεκίνησε στην Ανδριανή Δράμας, το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει χαράξει τη δική του πορεία στον χώρο του οίνου – και έχει βάλει πλώρη και για τα αποστάγματα. Το Methexis, από Sauvignon Blanc, έχει ιδιαιτερότητα καθώς, μετά την απόσταξη της ποικιλίας, ωριμάζει στα βαρέλια όπου φιλοξενείται ο Αμέθυστος, το γνωστό κρασί του Κτήματος. Η περιγραφή του είναι απλή, αλλά η γεύση του μεθυστική. Η βανίλια, το αμύγδαλο, το ξύλο και τα άνθη είναι μπλεγμένα μεταξύ τους τόσο που τα βρίσκει κανείς ξεχωριστά και στην επίγευση.

 

Puro Καραθάνος

Ο πρώτος άνθρωπος που έφερε την παλαίωση τσίπουρου στη χώρα. Από τις πιο παλιές και καλές επιλογές σε αυτόν τον χώρο. Σε μια χαρακτηριστική φιάλη, με λεπτής αισθητικής ετικέτα, το χρώμα του σε κερδίζει. Το ίδιο και η μύτη του, που δίνει έντονα την αίσθηση μελιού και καπνού. Μπορείτε να το απολαύσετε στον τόπο παραγωγής του, στην Καρδίτσα, παρέα με ένα πούρο για απόλαυση εις… διπλούν.