Πλήρης Προστασία για το Ούζο και το Τσίπουρο στις Αγορές των Χωρών Mercosur.

Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας µας θα αποκτήσουν όχι µόνο προστασία, αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε µια τεράστια αγορά όπως αυτή των χωρών της Mercosur
Πλήρης προστασία για  το “ΟΥΖΟ” το “ΤΣΙΠΟΥΡΟ”   άλλες 19  γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας περιλαμβάνει το κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) για την οποία επιτευχθεί πολιτική συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά 20 χρόνια περίπου.
Με τη συμφωνία εκτός από το “ΟΥΖΟ” και το “ΤΣΙΠΟΥΡΟ”   θα προστατευθούν και άλλες 19 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες όπως:
• οι οίνοι  (ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, AMYNTAIO, ΝΕΜΕΑ, ΝΑΟΥΣΑ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΣΑΜΟΣ),
• τα Ελαιόλαδα (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ)
• τα τυριά  (ΦΕΤΑ ,  ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΜΑΝΟΥΡΙ)  καθώς και
• η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, η ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, και η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ.
Αναμένεται ότι θα χρειαστούν μερικοί ακόμη μήνες για τη νομική αναθεώρηση του συμφωνηθέντος κειμένου ώστε να ολοκληρωθεί  το τελικό κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης με όλες τις εμπορικές της πτυχές. Θα ακολουθήσει η συνήθης διαδικασία μετάφρασης και υιοθέτησης από τα θεσμικά όργανα. Πρόκειται για μικτή συμφωνία , για την οποία απαιτείται επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύρια χαρακτηριστικά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur  για τον κλάδο.

Πρόσβαση στην αγορά .Η διαπεριφερειακή συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur και θα καταστήσει τις εταιρείες της ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, καθώς θα τις απαλλάξει από δασμούς.

Ο τομέας των οινοπνευματωδών  της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η Mercosur στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στους οίνους (27%) και στα αλκοολούχα  ποτά (20-35%)

Πρόκειται για μία πολύ  σημαντική εξέλιξη  και μάλλον άνευ προηγουμένου συγκριτικά με τις άλλες  πρόσφατες συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ)

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων  Οι χώρες της Mercosur θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι τα ελληνικά (ούζο και τσίπουρο), η Münchener Bier (Γερμανία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Tokaji (Ουγγαρία), η champagne( Γαλλία) , ή το Irish whiskey. Από την πλευρά της, η ΕΕ θα προστατεύσει 220 γεωγραφικές ενδείξεις από τη Mercosur (όπως το βραζιλιάνικο Cachaça ή το κρασί της Mendoza από την Αργεντινή).

Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η χρήση ενός όρου που αναγνωρίζεται ως  γεωγραφική ένδειξη ,  από  τις απομιμήσεις και δεν θα επιτρέπονται εκφράσεις όπως «είδος», «τύπος», «στυλ» ή κάτι παρόμοιο. Επιπλέον, η συμφωνία θα παρέχει προστασία από την παραπλανητική χρήση συμβόλων, σημαιών ή εικόνων που υποδηλώνουν “ψευδή” γεωγραφική προέλευση.