Λευκά, ξηρά κρασιά: Με Λιγότερες Θερμίδες, Ιδανικά για ‘Ολες τις Δίαιτες.

Από την πλούσια γκάμα της Ελληνικά Κελλάρια.

 Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σίγουρα κάποιοι από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα καλά νέα είναι ότι το λευκό κρασί αποτελεί ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες. Η Ελληνικά Κελλάρια σας προτείνει λευκά, ξηρά κρασιά από την πλούσια γκάμα της, με λίγες θερμίδες, ιδανικά για όλες τις δίαιτες.

Ο λόγος που τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες, είναι τα χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων (λιγότερα από 5 mg/l) που περιέχουν. Τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμίδες. Ένα κρασί με περιεκτικότητα 10,0% έως 11,5% έχει από 110 έως 140 θερμίδες ανά ποτήρι.

Ιδανική επιλογή, με λιγότερες θερμίδες αποτελεί το Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Λευκό, από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ροδίτης και με μόλις 5 mg/l σάκχαρα. Είναι ένας οίνος ξηρός, με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Ένα μοναδικό κρασί με χρυσοκίτρινες ανταύγειες και γεμάτη, μεστή γεύση με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Συνοδεύει αρμονικά ψάρια και θαλασσινά, άσπρα κρέατα, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και πιάτα της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8ο – 12ο C.

 Μία δεύτερη, αλλά εξίσου απολαυστική επιλογή αποτελεί το Μοσχοφίλερο, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers. Πρόκειται για ένα λευκό ξηρό κρασί, με ανοιχτόχρωμο, λαμπερό χρώμα και σάκχαρα λίγο πάνω από τα 4 mg/l. Το εκλεπτυσμένο άρωμα εσπεριδοειδών και η απαλή φρουτώδης γεύση της ποικιλίας, θα συνοδεύσουν ιδανικά θαλασσινά, άσπρα κρέατα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Σερβίρεται και αυτό πολύ δροσερό στους 8ο – 12ο C.

Για όσους αγαπούν την μοναδική στον κόσμο ποικιλία του λευκού μικρόρωγου Μοσχάτου, που καλλιεργείται στη Σάμο αρκετούς αιώνες, προτείνεται το Μοσχάτο Άσπρο, του ΕΟΣ Σάμου. Τα σάκχαρά του βρίσκονται μόλις στα 6 mg/l. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», φέρνοντας στο νου την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι. Εξαιρετικά φρουτώδες στη γεύση, ισορροπεί αρμονικά μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα απολαυστικό παιχνίδισμα. Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα διεθνούς και Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά καθώς και με γλυκόξινες γεύσεις της Άπω Ανατολής. Για την καλύτερη δυνατή απόλαυση σερβίρεται σε θερμοκρασία 8ο – 10ο C.

Βέβαια η δίαιτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Και αν το κρασί είναι ανάμεσα σε αυτά, μπορεί να απολαύσει τα λευκά, ξηρά κρασιά της Ελληνικά Κελλάρια, πάντα όμως με μέτρο.

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ:

Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα, με ισχυρή εξαγωγική παρουσία σε 35 χώρες της υφηλίου. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εδραίωση του ελληνικού ποιοτικού κρασιού διεθνώς.

Η εταιρία παράγει επώνυμα ελληνικά κρασιά, όλων των τύπων, σε διάφορες συσκευασίες. Δημιουργούνται στα Οινοποιεία της, σε όλη την Ελλάδα και συσκευάζονται στα εμφιαλωτήρια της Ελληνικά Κελλάρια στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου βρίσκεται και η έδρα της.

Όλα τα οινικά προϊόντα της αποτελούν υπερήφανους πρεσβευτές της ελληνικής γης, του Έλληνα αμπελουργού και της σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας, καθώς καλύπτουν άξια τις γευστικές απαιτήσεις των πολιτών του κόσμου. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι  σειρές κρασιών της εταιρείας, όπως το Αλλοτινό, Ποικιλιακά Λουλούδια, Calliga Apelia και η «value for money» σειρά Κύκνος, που έχουν κερδίσει τη σταθερή προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

 Πέρα από τα κρασιά δικής της παραγωγής, η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε θέλησε, τα τελευταία χρόνια, να διευρύνει την γκάμα της, με νέες προτάσεις προς τους Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

 

Το 2016 εγκαινίασε τη νέα της συνεργασία με τον ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, ενισχύοντας τη θέση του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Παράλληλα, η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, έχει προχωρήσει σε εταιρική και εμπορική συμφωνία με τον οινολόγο και οινοποιό, Άγγελο Ρούβαλη, που αφορά την διακίνηση των προϊόντων του στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο Άγγελος Ρούβαλης, τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), έχει το οινοποιείο του στους λόφους που βρίσκονται πάνω από το Αίγιο και δραστηριοποιείται αξιοποιώντας περίτεχνα τους μοναδικούς στον κόσμο, αμπελώνες των πλαγιών της Αιγιαλείας. Τα κρασιά του, περιορισμένης ποσοτικά, παραγωγής, αναγνωρισμένα ως πολύ υψηλής ποιότητας, έχουν κερδίσει την προτίμηση των απαιτητικών φίλων του κρασιού. Μερικά από αυτά είναι το φημισμένο «Ασπρολίθι», η δυναμική σειρά κρασιών «Μικρός Βοριάς», οι οίνοι μακρόχρονης παλαίωσης «IANOS» και η νέα σειρά «Μίτος της Αριάδνης».

Από τις αρχές του 2010 η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. συνεργάζεται και με τον παραγωγό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως «άρχοντα της απόσταξης».  Με την συμφωνία αυτή, η εταιρεία μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη γκάμα της, με τα παραδοσιακά αποστάγματα ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ (ούζα, τσίπουρα, αποστάγματα Στέμφυλων Σταφυλής) αλλά και με τα βιολογικά, ποιοτικά κρασιά από το Κτήμα του.

Η εταιρεία, όμως, δεν στάθηκε μόνο σε στρατηγικές επιλογές στην Ελλάδα. Στράφηκε και στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας την δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό αποφάσισε την στρατηγική συμφωνία και εμπορική συνεργασία με την Νο1 Γαλλική Εταιρία παραγωγής και διακίνησης κρασιών, την GRAND CHAIS DE FRANCE.

Η υψηλή δυναμική της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων διακρίνεται από το χτίσιμο στρατηγικών συνεργασιών, με διακεκριμένα ονόματα-εταιρείες του οινικού κλάδου, αλλά και των ποτών, αποδεικνύοντας έτσι την «εξωστρεφή» φιλοσοφία και τον διαχρονικό της στόχο για την ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων.