H μπύρα αξίζει σεβασμό.

Πολλοί από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε τη μπύρα με τον σεβασμό και την προσοχή που θα έπρεπε.

Αυτό ξεκινά με την πεποίθηση που έχουμε συχνά για τη μπύρα, πως είναι ένα κατώτερο είδος από άλλα ποτά. Ενώ στροβιλίζουμε ένα ποτήρι κρασί για να εμφανίσουμε τα λεπτά αρώματα και να νιώσουμε στην άκρη της γλώσσας μας τις λεπτές γεύσεις του, είμαστε πολύ “χαλαροί” όταν πίνουμε μπύρα, πολλές φορές κατευθείαν από το μπουκάλι ή το δοχείο, αφαιρώντας όλη τη χαρά που προέρχεται από τη μύτη και τις αποχρώσεις της γεύσης.
Ενώ αποθηκεύουμε το κρασί μας σε ένα κελάρι, θα αφήσουμε ένα κουτί μπύρας μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, εωσότου το “πετάξουμε” στο ψυγείο. Και μετά την πίνουμε παγωμένη, καταστέλλοντας κάποιες από τις καλύτερες γεύσεις που έχει να προσφέρει. Η έκχυση μπύρας είναι επίσης τέχνη, όχι για να καταστείλει τον αφρό, αλλά για να τον απελευθερώσει, ξεδιπλώνοντας τα αρώματα και δημιουργώντας μια εμπειρία υφής που δεν μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς να έχετε προηγουμένως την προδιάθεση.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε μερικά βασικά κόλπα και κανόνες σχετικά με το πώς να σερβίρετε και να αποθηκεύετε τη μπύρα σας, αποκαλύπτοντας μια ομορφιά που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχε.

Η μπύρα αξίζει σεβασμό και γιατί όχι, αντιμετωπίστε τη μπύρα σαν φαγητό.

Το να αντιμετωπίζετε την μπύρα σας σαν φαγητό είναι η πρώτη συμβουλή από αναγνωρισμένους ανθρώπους της Παραγωγής και Αποστάξεως. Μας συμβουλεύουν, τα πράγματα που κάνουμε με το φαγητό, να τα κάνουμε και με τη μπύρα: πώς το αποθηκεύουμε, πώς το κρατάμε φρέσκο, πώς το φροντίζουμε γενικότερα, λοιπόν αυτό ακριβώς να κάνουμε και με τη μπύρα μας.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν θα αγοράζαμε κρέας εβδομάδες πριν από ένα γεύμα, το να αγοράσουμε τη μπύρα έξι μήνες πριν από μια εκδήλωση, ίσως είναι μια κακή ιδέα.

Επίσης, καθώς η μπύρα μεγαλώνει, η γεύση και η υφή της αρχίζουν να μειώνονται. Χάνει τη φρεσκάδα, την οξύτητα και τη ζωντάνια της. Οι ζυθοποιίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στη μπύρα, αλλά είναι ένα εύθραυστο, ευαίσθητο ποτό και είναι επιρρεπές στην οξείδωση και ευάλωτο στον ήλιο. Και τα δύο θα επηρεάσουν αρνητικά την πλήρη αισθητηριακή εμπειρία της πόσης και μπορεί και να προσθέσουν μια σειρά από ατελείωτα χαρακτηριστικά γεύσεων.

Είναι ιδανικότερη η αποθήκευση μπύρας σε ψυγείο ή σε ένα δροσερό σκοτεινό μέρος. Το φως και η θερμότητα είναι οι εχθροί της, μετασχηματίζοντας αρνητικά τις γεύσεις της και την εμφάνιση.

Τώρα, εφόσον η μπύρα σας προστατεύεται με ασφάλεια, ήρθε η ώρα να τη σερβίρετε και σωστά.

Για να αποκτήσετε την πλήρη εμπειρία της γεύσης της μπύρας, πρέπει να είναι από ένα ποτήρι. Το ποτό από ένα κουτί ή ένα μπουκάλι, ενώ είναι βολικό, περιορίζει την ικανότητά σας να απολαύσετε το πλήρες προφίλ της γεύσης, όπου το σημαντικότερο μέρος προέρχεται από τη μύτη. Όταν πίνετε από ένα ποτήρι η μύτη σας εισέρχεται στο ίδιο το δοχείο δίνοντάς σας πρόσβαση στην πλήρη γευστική εμπειρία. Τα 300 και άνω ενεργά συστατικά γεύσης, τα μυρίζετε. Υπάρχουν μόνο τέσσερα ή πέντε που αισθάνεστε στη γλώσσα σας και με το να πίνετε από ένα κουτί ή ένα μπουκάλι, βγάζετε τη μύτη από την εξίσωση.