Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

30 χρόνια δημιουργίας

30 χρόνια συμπληρώθηκαν από την δημιουργία της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης τα οποία σηματοδοτούν και ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο για την εταιρεία.

Στα χρόνια αυτά κατάφερε να γίνει συνώνυμη με την ποιοτική μπίρα στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως την draft, για την οποία, μάλιστα, δημιούργησε τις συνθήκες για την εξάπλωση της βαρελίσιας μπίρας στην χώρα μας.

της Ιωάννας Ανδριοπούλου

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είναι ένα ιστορικό ελληνικό ζυθοποιείο το οποίο βρίσκεται στην Αταλάντη. Ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική του γερμανικού ομίλου Löwenbräu, ένα χρόνο μετά μετονομάζεται σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο στην Αταλάντη.

 

Το 1996 παράγει την Pils Hellas, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν η οικογένεια Συριανού ξεκίνησε μια διαδικασία εξαγοράς των μετοχών της Löwenbräu στην Αταλάντη, με αποτέλεσμα να περάσει το ζυθοποιείο στα χέρια της το 2003. Ένα γεγονός αξιοσημείωτο, καθώς δεν είναι συνηθισμένο μια γερμανική ζυθοποιία να περνά σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιελάμβανε και την άδεια χρήσης για την παραγωγή και την διάθεση στην Ελλάδα των διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων Löwenbräu και Stella Artois, μέχρι το 2009. Ταυτόχρονα, εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με εισαγόμενες μπίρες, όπως τις γερμανικές Beck’s, Franziskaner και τις βελγικές Hoegaarden και Leffe.

Το 2011 λανσάρει στην αγορά τρία καινούργια  σήματα: την καλοκαιρινή BLUE Island, την εζα Pilsener και την ODYSSEY.

Το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το Fund DAMMA Holdings της οικογένειας Δασκαλόπουλου να μπαίνει στην εταιρεία σαν στρατηγικός επενδυτής δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.

 

Η ζυθοποιία

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης εκτείνονται σε 200 στρέμματα, ενώ ήδη έχουν αγοραστεί κτήματα δίπλα από το ζυθοποιείο για την πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην σύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη ζυθοποιία η δυνατότητα παραγωγής της υπερβαίνει τα 80.000.000 λίτρα (800.000 HL) ετησίως, ενώ μετά την ολοκλήρωση της νέας σύγχρονης γραμμής πλήρωσης κουτιού, από το 2015 και μετά η ΕΖΑ διαθέτει την πιο σύγχρονη μονάδα εγκυτίωσης στα Βαλκάνια με 200.000.000 κουτιά ετησίως. Τον Ιανουάριο του 2017, μια νέα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού εγκαταστάθηκε στην ζυθοποιία εξασφαλίζοντάς την σταθερή ποιότητα του.

Στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης παράγονται οι εζα Premium Pilsener, Fine Lager και Alcohol Free, η Pils Hellas, οι Blue Island Premium Mediterranean Beer, Blue Island Lemon Radler και το ποτό βύνης με αχλάδι χωρίς γλουτένη Blue Island Gluten Free-Pear Delight.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δημιούργησε και την σπέσιαλ σειρά ζύθων, βελγικού στυλ, τις Odyssey Red, White και Dark, οι οποίες παράγονται στο παραδοσιακό ζυθοποιείο Van Steenberge στην Γάνδη, το οποίο φημίζεται για τις σπέσιαλ μπίρες του, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς Gulden Draak, που εισάγεται από την ΕΖΑ.

Εκτός της παραγωγής ζύθου, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή αναψυκτικών, νερών και διαιτητικών σκευασμάτων, χωρίς την προσθήκη χημικών υποκατάστατων.

Οι επιτυχίες της επεκτείνονται και σε αγορές του εξωτερικού, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 10% του κύκλου εργασιών της.

Πρώτα το περιβάλλον!

H προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικός στόχος για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, όχι μόνο από πεποίθηση, αλλά και για την διαφύλαξη του νερού του Παρνασσού, βασικό συστατικό της. «Ο υδροφόρος ορίζοντας του Παρνασσού είναι ζωτικής σημασίας καθώς το 93% της μπίρας είναι νερό», αναφέρει σχετικά εκπρόσωπος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Ως εκ τούτου, οι παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με μηχανισμούς απόλυτα φιλικούς προς το περιβάλλον και τηρούνται αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και ασφάλειας.

Τα συστατικά των ζύθων της ΕΖΑ καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα και είναι μη γενετικώς τροποποιημένα (GMO FREE), ενώ η ανακύκλωση, ο βιολογικός καθαρισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός των αερίων ρύπων, οι μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αποτελούν μέρος του συστήματος ολικής μέριμνας του περιβάλλοντος που ακολουθεί η ζυθοποιία.

 

Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης Ζυθοποιού – Βυνοποιού

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης να εντάξει στο πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης την ειδικότητα του ζυθοποιού – βυνοποιού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, είναι μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο υποστηρίζει το σύστημα της διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία έτη, με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με ταυτόχρονη εκπαίδευση στην ζυθοποιία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2019 και πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στην επιχείρηση και τους παρέχεται ασφάλιση.

Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα για το μέλλον της ζυθοποιίας στη χώρα μας, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη σχολή για επαγγελματίες ζυθοποιούς βυνοποιούς. Το κόστος είναι μεγάλο για όσους επέλεγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, καθώς οι σπουδές εκεί φτάνουν, με τον χρόνο της πρακτικής άσκησης, τα πέντε έτη.

Με το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης προβλέπεται, σε λίγα χρόνια, νέοι επαγγελματίες ζυθοποιοί να μπορούν να στελεχώνουν τα ζυθοποιεία που συνεχώς αυξάνονται, ανεβάζοντας το επίπεδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, το οποίο στην πλειοψηφία του παραμένει ακόμα ερασιτεχνικό.

Παράλληλα, όντας ιδιαίτερα δυναμικός ο κλάδος της ζυθοποιίας, το επάγγελμα του ζυθοποιού προσφέρει σε όποιον το ακολουθήσει δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης σε όλη την Ευρώπη με περισσότερες από 9.000 ζυθοποιίες και 120.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

 

 

Καλλιέργεια λυκίσκου

Μια πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου έχει ήδη ξεκινήσει σε έκταση πέντε στρεμμάτων δίπλα από την ζυθοποιία, όπου δοκιμάζονται αρωματικές ποικιλίες του φυτού. Όποιες από αυτές ευδοκιμήσουν θα χρησιμοποιηθούν σε εποχιακές μπίρες, κυρίως για dry hopping.

Στον πειραματικό αγρό της ΕΖΑ φυτεύτηκαν 130 φυτά από πέντε ποικιλίες λυκίσκου, με την μία να έχει ευδοκιμήσει, ενώ θα φυτευτούν 100 επιπλέον φυτά. Οι αναλύσεις των ανθών έδειξαν ότι είναι πλούσια σε έλαια λυκίσκου και μάλιστα στα επίπεδα της Κεντρικής Ευρώπης.

 

Συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει προχωρήσει σε συνεργασία με παραγωγούς από την Φθιώτιδα και την Βοιωτία, συγκεκριμένα από την Αταλάντη, την Ελάτεια και την Θήβα, όπου καλλιεργούνται για δεύτερη χρονιά 600 στρέμματα με δίστυχο κριθάρι. Η συνεργασία της ζυθοποιίας με το τμήμα γεωργικής έρευνας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει σκοπό να βελτιώνει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του κριθαριού.

Στο στρατηγικό πλάνο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης προβλέπεται αύξηση του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού.

 

Ένας νέος κύκλος ανοίγει…

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης προχωράει στο επόμενο βήμα ανοίγοντας ένα νέο κύκλο για την εταιρεία. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της ΕΖΑ, ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος ανοίγει για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ο οποίος βασίζεται σε τρεις κυρίως μοχλούς. Ο πρώτος αφορά την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της στις ελληνικές και ξένες αγορές. Παράλληλα θα αναβαθμίσει και την εταιρική διακυβέρνηση με νέες ιδέες και δυνατό παλμό. Ο δεύτερος σχετίζεται με τα νέα προϊόντα και τις στρατηγικές συνεργασίες. Όλα θα ανακοινωθούν στα εγκαίνια της νέας γραμμής εμφιάλωσης, επένδυσης ύψους 10 εκατομμυρίων, στην Αταλάντη τον Απρίλιο του 2020. «Ο σημαντικότερος όμως, μοχλός όλων αλλά και εγγύηση της περαιτέρω ανάπτυξης και ευημερίας της εταιρείας, είναι η προσήλωση των ανθρώπων της στο όραμα και τους εταιρικούς της στόχους, με σιγουριά, ασφάλεια, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».